Bäst att vara hyfsat nykter på efterfesten

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren ger sin syn på saker och ting. Den här gången handlar det om debatträsket.

Debattklimatet på sociala medier är att likna vid en riktigt svinig efterfest. "Men vad händer om alla vettiga lämnar festen?", undrar Stig-Björn Ljunggren i dagens krönika.

Debattklimatet på sociala medier är att likna vid en riktigt svinig efterfest. "Men vad händer om alla vettiga lämnar festen?", undrar Stig-Björn Ljunggren i dagens krönika.

Foto: Martina Holmberg/TT

Ledarkrönika2020-08-22 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Karin Pettersson, chef på Aftonbladets kultursida, skrev en gång en intressant text om debatträsket. Pettersson liknade sociala medier vid att komma nykter till en svinig efterfest.

Alla som någon gång erfarit hur det är att själv vara odrucken medan andra är fulla vet hur det känns. Det räcker med att sitta på krogen och utan speciellt mycket under västen tvingas lyssna till drängfulla personer vid bordet bredvid.

Det är förfärligt. Där alkoholen går in, där går vettet ut.

Ett sätt att hantera detta är förstås att själv alltid vara full – och slippa lägga märke till hur alkoholen tenderar att framkalla idioti. Alltså att själv använda hård ton på sociala medier, och vara lika aggressiv och elak som andra.

Men alternativet är att välja en mindre lätt väg.

Till att börja med gäller det att inte bli provocerad. Att alltid bevara lugnet. Räkna till 10. 

Det kan inbegripa beslutet att inte besvara vissa typer av inlägg, när det är uppenbart att det handlar om personer som inte har alla getter hemma, eller enbart är en provokatör.

Det går att med sansad ton nå fram till även sådana som inledningsvis verkar sakna vett och sans.

Ett sätt är att besvara påståenden om att Sverige är på väg att bli en islamistisk diktatur, att sossarna egentligen är nazister eller att Public Service styrs av kommunister, med enkla repliker som ”du överdriver”. Eller ställa frågor som ”hur tänkte du nu” eller ”intressant, finns det statistik som backar upp det du säger?”

Det som oroar mig mest i debatten är ”dubbelpolarisering”, alltså att debatten blir så polariserad mellan extrema ståndpunkter, att alla som vill ha diskussion istället för debatt, som vill ha ett vettigt samtal som gör oss klokare, slutar delta.

Det som gör att efterfester kan balla ur är att de vettiga går därifrån.

De sansade trängs ut av bråkstakar, nättroll och illasinnade slagskämpar. De polariserade polariserar sig mot sunt tänkande. Därmed blir det offentliga samtalet befolkat av psykopater och idiotiska åsikter.

Det är också just denna effekt som vissa är ute efter. Genom att skita ner den gemensamma mötesplatsen kommer makten att lättare kunna erövras av dem som inte kan mäta sig i en normal demokratisk miljö.

Skitpratet blir ett sätt att rensa ut allt motstånd, ungefär som när poliser med tårgas försöker skingra en demonstration.

Även falska fakta, konspirationsidéer och märkliga resonemang kan, om de används tillräckligt envetet, omvandla verkligheten till något helt annat än den är. 

Rena falsarier och lögner kan bita sig fast och förvandlas från sjuka fantasier till faktiskt existerande.

Ungefär som Harry Potter, som inte finns, ändå på nåt sätt existerar i vårt medvetande.

Om vi inser att det finns krafter som har en avsikt bakom att göra sociala medier till en förgiftad plats, där hjärnspöken ar plats, kanske kan göra att fler försöker hålla sig någorlunda nykter på efterfesten.