Aborträtten handlar om att valet ska stå kvinnan fritt

Kata Nilsson är politisk redaktör på Piteå-Tidningen.

"Om en tjej väljer att genomföra en abort eller inte är helt upp till henne. Och alla omkring henne har ett ansvar att låta bli att försöka påverka det valet", skriver Kata Nilsson på sidan 2 i NSD.

"Om en tjej väljer att genomföra en abort eller inte är helt upp till henne. Och alla omkring henne har ett ansvar att låta bli att försöka påverka det valet", skriver Kata Nilsson på sidan 2 i NSD.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2020-12-30 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aborträtten handlar om att valet ska stå kvinnan fritt. Att ingen ska kunna bestämma åt henne hur hon vill göra med sin kropp. Och det gäller åt båda håll. 

Ingen kan tvinga någon att genomföra en graviditet, eller en abort, mot kvinnan i frågas vilja. Det är något vi i Sverige är överens om. 

Aborträtten är något de allra flesta svenskar inte ifrågasätter, vilket i ett allt mer konservativt Europa (för att inte tala om resten av världen) är en ovanlighet.

Men nere på den personliga nivån är det inte säkert att vi faktiskt ger de kvinnor vi har omkring oss ett fritt val. Vi ålägger kvinnor skammen över att folk kan tänka att man varit lösaktig och oförsiktig (vilket inte angår andra, men ni vet, folk skambelägger ju tjejer i allmänhet för att de ens har ett sexliv). 

Därtill kommer skammen över att inte vara glad. Glad över att ha möjlighet att bli mamma. Alla är inte glada över det, men vi lever fortfarande i ett samhälle där kvinnor förväntas vilja ha barn.

Åt det andra hållet har jag också märkt hur killar kan lägga sig i, säkert oavsiktligt, genom att uttrycka en ovilja att bli pappa när de hamnat i en sådan situation. Jag förstår att det kanske inte är en önskvärd situation för killen. Men grejen är att killar med detta uttalande visar att de saknar empati för tjejen i fråga.

Många killar ser, återigen säkert oavsiktligt, på problemet som att det är tjejens problem. Att det är tjejen som gått och blivit gravid, inte att de båda genomfört en handling som resulterat i en graviditet. Då börjar man överväga sina alternativ – även om man inte önskat att bli gravid från början.

Poängen är att samlaget som lett till graviditeten är en akt båda genomfört. Därför kan inte killar bara droppa ett ”nej, jag vill inte bli pappa”, när situationen uppstår. Detta just eftersom att valet huruvida graviditeten ska fortsätta eller avslutas helt upp till tjejen, och en sådan kommentar kan påverka det valet.

En kille som inte vill bli pappa har därför lika mycket ansvar att skydda sig under samlag som tjejen har. Vilket borde göra killar som inte vill bli pappa särskilt mån om att skydda sig, även om tjejen äter p-piller eller liknande.

Om en tjej sedan väljer att genomföra en abort eller inte är helt upp till henne. Och alla omkring henne har ett ansvar att låta bli att försöka påverka det valet. 

Det måste särskilt alla killar (och konservativa politiker) anstränga sig för att ha förståelse för.

Det finns fortfarande stigma i att berätta att man genomfört en abort. Och därför vill jag med den här texten minska den stigman. Men jag vill inte berätta om mina egna eller kompisars upplevelser, för jag vill inte heller påverka någons val som kanske just nu sitter och funderar på om ens graviditet ska få fortlöpa eller avslutas. 

Att aborträtten i den stunden varit uppe för debatt både världen över, i EU och i Sveriges riksdag har fått så många av oss att må dåligt.

Både denna stigma, och denna politiska debatt som ifrågasätter aborträtten, är skadligt för kvinnor. För det skapar ännu mer ångest i ett redan svårt val, och ju fler som försöker påverka valet desto mer ångest. 

Abort är en fråga som är olika från fall till fall. Och poängen med aborträtten är just den, att det ska vara upp till kvinnan, och enbart kvinnan, ifall hon vill genomföra en graviditet eller inte.