Den 1 juni 2009 föddes ett nytt fackförbund. Grafikerna och Skogs- och träfacket gick samman. Det nya GS-facket tog plats på svensk arbetsmarknad.
Förbundet organiserar i dag – 13 år efter starten – ungefär 45 000 anställda inom bland annat skogsbruket, träindustrierna och den grafiska branschen.
Under fredagen samlas ombud för alla dessa medlemmar i kongresscentrumet Conventum i Örebro för att lägga fast den facklig-politiska kursen för de kommande åren.
"Om man bortser från att kongressen fattar viktiga och strategiska beslut för förbundets framtid, så är det ju också en kraftsamling och en manifestation. Det är en energikick för alla dem som är där och åker hem och förhoppningsvis känner sig lite extra taggade", säger förbundets ordförande Per-Olof Sjöö i en intervju i tidskriften Dagens Arbete.
Viktigt under de närmaste månaderna blir dessutom debatten inför höstens val till riksdag, regioner och kommuner. Villkoren för arbetare och tjänstemän påverkas nämligen inte bara av avtalsförhandlingarna med arbetsgivarna, utan också av politiska beslut.
GS Facket hör till de förbund som talar klarspråk och tar tydlig ställning i regeringsfrågan.
"Som fackförbund har vi inga åsikter om vad våra medlemmar röstar på. Däremot så engagerar sig GS-facket i valrörelsen för en stark socialdemokratiskt ledd regering. Det gör vi för att vi vill ha en politik som gynnar våra fackliga intressen. En politik för stärkta socialförsäkringar, höjda pensioner, bra A-kassa, aktiv arbetsmarknadspolitik och full sysselsättning", skriver förbundet på sin hemsida.
I foldern "Rött eller blått" tydliggörs skiljelinjerna. Till exempel visar jämförelserna att det finns stora skillnader mellan hur S och M ser på A-kassan, sjukförsäkringen, skyddsombudens ställning och arbetsrätten.
Om dessa skillnader finns också skäl att tala om alla dagar som återstår till valdagen 11 september. Det spelar roll för vanliga löntagare om det blir fortsatt S-styre eller en M-ledd regering efter valet 11 september.