Väldigt sossigt i Sunderbyn

Det finns förutsättningar för att det kan bli ett framgång(S)val i framgångslänet Norrbotten hösten 2022.

Ungefär 25 personer deltar vid Socialdemokraternas medlemsutbildningar på Sunderby Folkhögskola under helgen.

Ungefär 25 personer deltar vid Socialdemokraternas medlemsutbildningar på Sunderby Folkhögskola under helgen.

Foto: Olov Abrahamsson

Ledarbloggen2022-03-19 17:32

Det var fullt med socialdemokrater från hela Norrbotten när jag besökte Sunderby folkhögskola under lördagen. I anrika konferensbyggnaden Klostret deltog ungefär 25 personer (bilden ovan) i S-distriktets medlemsutbildningar. 

I huvudbyggnaden genomförde SSU Norrbotten samtidigt sin årskonferens med ungefär 40 deltagare samt gäster som civilminister Ida Karkiainen och partidistriktets ordförande Fredrik Lundh Sammeli. Dessutom hade de norrbottniska S-kvinnorna en samling i en annan del av huset.

Sammankomsterna visar att det finns god återväxt inom länets socialdemokrati. Nya medlemmar tar plats, går utbildningar och engagerar sig i de lokala partiföreningarna.

Det bådar gott inför den stundande valrörelsen. Uppenbarligen finns nya generationer som är beredda att ta fajten för socialdemokratin och arbetarrörelsens grundvärderingar i norra Sverige.

Socialdemokratin är allt annat än uträknad. Det finns en grund för att Norrbotten kan förbli ett starkt S-fäste även i framtiden.

2018 fick Socialdemokraterna 41,7 procent av rösterna i riksdagsvalet i Norrbotten, vilket var det bästa resultatet i samtliga län. I Västernorrland, som hade näst bästa S-resultat, var siffran 39,8 procent.

Det borde vara möjligt att uppnå ett minst lika bra S-resultat i Norrbotten i valet 2022. 

I de nationella opinionsmätningarna pekar S-siffrorna för närvarande uppåt. I Sifos senaste mätning får Socialdemokraterna 32,8 procent, vilket är klart högre än valresultatet 2018 som landade på 28,3 procent.

Trenden torde vara likartad i Norrbotten, där arbetsmarknaden är urstark efter snart åtta år med S-styre och industrin investerar för fulla muggar inför framtiden – icke minst i den gröna omställningen och för att minska koldioxidutsläppen.

Det finns förutsättningar för att det kan bli ett framgång(S)val i framgångslänet Norrbotten hösten 2022.