Kl 17:00 idag händer det saker längs gator och vägar i hela Sverige. Då påbörjas nämligen valaffischeringen, enligt den nationella överenskommelsen mellan riksdagspartierna.
Det finns de som menar att valaffischerna är en ritual med bara utslätade fraser och meningslösa budskap. Och för all del Valaffischernas bilder och paroller säger inte alltid så mycket. Men i bästa fall kan affischerna förmedla en känsla om partiernas grundvärderingar.
Tag bara klassiska S-affischer som ”Folkets väl går före storfinansens” 1946 och ”Gärna medalj, men först en rejäl pension” 1958. Det gav signaler om färdriktningen för partiets politik.
Valaffischernas viktigaste funktion är dock att de medverkar till att vrida upp valtemperaturen. De påminner om att det är val och vilka partier som kämpar om väljarnas gunst.
Det är dessutom kul och intressant att gå tillbaka och studera gamla valaffischer. Det lär oss mycket om tidsandan, hur bildspråket har förändrats och vilka frågor som stått i centrum för valdebatterna.
Den här gången är det tydligt att Socialdemokraterna satsar stenhårt på att lyfta fram Magdalena Andersson som både politiker och person. Ensam eller tillsammans med andra partiföreträdare är hon frontfigur på nästan alla S-affischer.
Det är en högst begriplig strategi. Opinionsmätningarna visar att Magdalena Andersson har ett högt förtroende bland stora delar av väjarkåren. Även många traditionellt borgerliga upplever henne som en kompetent och sakinriktad politiker.
DN/Ipos rykande färska mätning visar att hon leder förtroendematchen mot oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) med hästlängder. 56 procent av de tillfrågade svarar att de har stort eller mycket stort förtroende för Magdalena Andersson. Samma siffror för Kristersson är 39 procent.
Hur långt detta kommer att räcka i riksdagsvalet 11 september återstår att se. I senaste väljarbarometern från SVT/Novus ser det dock ganska bra ut för Magdalena Anderssons sida i politiken. S, C, MP och V får tillsammans 49,8 procent tillsammans och är därmed större än högergänget (M, SD KD och L) som får 48,6 procent.
Men skillnaden är liten och mycket kan hinna förändras under valrörelsens slutskede. Dessutom vet vi att många väljare bestämmer sitt partival sent.
Därför är det omöjligt att förutspå hur det kommer att gå i valet. Det väntar en lång och oviss valvaka söndag 11 september.