SSU Norrbotten är på rätt kurs

SSU-distriktet genomförde en kurshelg för nya medlemmar.

Under helgen har en del av de nya medlemmarna i SSU-distriktet deltagit i en kurs på Sunderby folkhögskola.

Under helgen har en del av de nya medlemmarna i SSU-distriktet deltagit i en kurs på Sunderby folkhögskola.

Foto: SSU Norrbotten

Ledarbloggen2022-11-15 08:18

SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, har fått ett rejält uppsving i Norrbotten under valåret 2022. I början av året bildades en ny SSU-klubb i Älvsbyn och i juni kom besked om att det dragit igång en SSU-klubb i Haparanda.

Det betyder att det nu finns SSU-klubbar i sammanlagt sju av länets fjorton kommuner – Luleå, Piteå, Kiruna, Kalix, Gällivare, Älvsbyn och Haparanda. Enligt SSU-distriktets ordförande Samuel Pettersson och ombudsman Angelica Lipkin finns dessutom goda förutsättningar starta en SSU-klubb även i Boden, där det redan finns ett 30-tal medlemmar.

Under helgen har även en del av de nya medlemmarna i SSU-distriktet deltagit i en kurs på Sunderby folkhögskola (se bilden).

Det är en hoppingivande utveckling för SSU och socialdemokratin men också för politiken i sin helhet. Det har ett stort demokratiskt värde att fler engagerar sig. 

Många politiska församlingar börjar bli ålderstigna. Det behövs nya generationer som engagerar sig och är beredda att axla de viktiga förtroendeuppdragen.

Greta Thunberg har sagt att det viktigaste en ung kan göra är att bli klimataktivist. Men aktivism kan bara ta förändringar en bit på väg. Politiska handlingar och demokratiskt fattade beslut måste göra resten om det ska bli resultat. 

Det finns ingen lösning på klimatkrisen är partipolitiskt neutral, sa helt riktigt SSU-basen Lisa Nåbo i ett uppmärksammat tal på Socialdemokraternas partikongress 2021

Kort sagt: Det räcker inte med Fridays for Future för att fixa klimatet. 

Det behövs även fler unga som ger sig in i partipolitiken och medverkar till att det fattas rätt beslut inför framtiden.