Rusta rörelsen!

Fokus måste ligga på utåtriktad och öppen verksamhet, inte på att organisera möten för de redan frälsta.

Under S-kongressen blev NSD:s Olov Abrahamsson intervjuad av Aftonbladets Anders Lindberg. Det handlade om utmaningarna för nya partisekreteraren Tobias Baudin (bilden). Lyssna gärna på ljudklippet!

Under S-kongressen blev NSD:s Olov Abrahamsson intervjuad av Aftonbladets Anders Lindberg. Det handlade om utmaningarna för nya partisekreteraren Tobias Baudin (bilden). Lyssna gärna på ljudklippet!

Foto: Aftonbladet

Ledarbloggen2021-11-11 07:01

Under S-kongressen i Göteborg beskrev valberedningens ordförande Elvy Söderström hur 26 partidistrikt, 3 849 S-föreningar och partimedlemmarna i hela Sverige varit involverade i valet av ny partiordförande och partisekreterare. 

Gott så – Socialdemokraterna är alltjämt Sveriges största politiska parti med ungefär 75 000 medlemmar. Moderaterna, som är tvåa, har 40 600 medlemmar. Det betyder emellertid inte att Socialdemokraterna kan luta sig tillbaka och känna sig nöjda med hur det ser ut. Partiet har minskat med nästan 27 000 medlemmar sedan 2014. 

Med tanke på att partiet fick mer än 1,8 miljoner röster i senaste riksdagsvalet så borde det finnas potential för partiet att ha betydligt fler än dessa 75 000 medlemmar.

Alla S-väljare vill så klart inte bli medlemmar. Men nya partisekreteraren Tobias Baudin och partiledningen borde ha som en första ambition att åtminstone fem procent av S-väljarna ska vara partimedlemmar. Det skulle i så fall innebära ett medlemstal på 90  000 medlemmar, vilket innebär en ökning med 15 000 medlemmar jämfört med nuvarande nivå.

Under S-kongressen blev jag intervjuad av Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg om de utmaningar som nu väntar Baudin och om vad som behöver göras.

"Det handlar om klassiskt folkrörelsearbete. Partiombudsmän och partiaktivister måste ut från sina gamla dammiga möteslokaler för att träffa folk", sa jag. Fokus måste ligga på utåtriktad och öppen verksamhet, inte på att organisera möten för de redan frälsta. (Lyssna gärna på hela intervjun på Aftonbladets webbplats.)

Dessutom behöver socialdemokratin bli bättre på att berätta vad det innebär att vara partimedlem. Det är inte ett dygnetruntjobb som kommer att kräva all din fritid. Du bestämmer själv nivån på ditt engagemang. Om du vill vara en passiv medlem som bara betalar medlemsavgiften och röstar via mobiltelefonen i kongressombudsvalet vart fjärde år så går det bra.

Det finns inga krav på att springa på partimöten eller delta i alla medlemsutbildningar (även om sådant kan vara både kul och lärorikt). Det är en bara en extra bonus och möjlighet för den som så vill och önskar. 

Även ett passivt partimedlemskap är dock ett viktigt stöd för demokratin, för folkstyret, vilket kan behövas i en tid när auktoritära ledare och extrema politiska rörelser gör sig breda både här och där i världen. Det blir en sorts sponsring av demokratin med 20 kr i månaden.

En sådan insats borde faktiskt fler än 75 000 S-väljare både vilja och orka göra.