SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, har haft ett rejält uppsving i Norrbotten under de senaste åren. Det finns numera SSU-klubbar i sammanlagt 8 av 14 kommuner i Norrbotten – Luleå, Piteå, Haparanda, Älvsbyn, Gällivare, Kiruna, Kalix och Boden – samt omkring 700 SSU-medlemmar i länet.
Under helgen har också många av dessa nya medlemmar fått chansen att delta i SSU-distriktets kursverksamhet vid Sunderby folkhögskola och att lära sig mer om socialdemokratisk politik, ideologi och organisation. Bland annat deltog jag med en föreläsning med rubriken "Att skriva politisk".
Det är glädjande och hoppingivande för demokratin och samhället när fler unga engagerar sig politiskt. Men vuxenvärlden behöver göra mer för att underlätta för ungdomsförbunden och få fler ungdomar att bli politiskt aktiva.
Till exempel är det bedrövligt att såväl SSU:are som företrädare för andra politiska ungdomsförbund vittnar om att det är svårt att komma in på skolorna för att snacka politik med eleverna. Många skolledare är direkt avvisande.
"Det är oerhört problematiskt att skola efter skola envisas med att säga nej när unga politiker ringer och ber om en chans att slå ett slag för demokratiska värderingar", skriver MUF, LUF, SSU och Grön Ungdom i Södermanland i en gemensam debattartikel.
Tyvärr är det inget unikt för Södermanland. Liknande larmrapporter kommer från i princip hela landet.
Det är allvarligt. Skolan har ett viktigt demokratiskt uppdrag för att ge kunskap om demokratin och yttrandefriheten, om hur det politiska systemet fungerar och vad de olika partierna står för.
Självfallet ska skolorna själva stå för all undervisning. Men det skadar inte att undervisningen kompletteras med besök från riksdagspartiernas ungdomsförbund – att eleverna får möta politiskt engagerade ungdomar, som själva berättar om sina partiers idéer och som talar om värdet av att organisera sig. Det har ett stort demokratiskt värde.