I princip alla socialdemokratiska ledarsidor i vårt avlånga land kommenterar Sveriges beslut om att ansöka om medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato. Ledarbloggen speglar några reaktioner.
"Veteranen Allan Widman företrädde Liberalerna i diskussionen i riksdagen. Under 23 år har hans parti drivit på för svenskt medlemskap i Nato. Han tyckte således inte att det gått särskilt fort att bli medlem. Hans erinran om att frågan om Nato viftats bort av regeringar i decennier är tänkvärd. Ebba Busch (KD) som ofta har nära till konfrontation tackade nu regeringen för det hårda och goda arbetet. Magdalena Andersson och oppositionsledaren Ulf Kristersson tackade varandra. Det är bra och stabilt. Men jag tycker nog att kammaren borde ha varit fullbesatt vid denna ceremoniella demokratiska högtidsstund i närheten av ett rasande krig", skriver Widar Andersson i Folkbladet (ob S) i Norrköping.
"Att socialdemokratin svängde så snabbt har sannolikt främst två orsaker. En är valstrategisk. Partiet vill inte se någon Natodebatt under valrörelsen, det vill inte pressas av moderater och andra borgerliga partier som kan exploatera ursinnet över det ryska anfallskriget som vi alla känner. Det skulle ha stört den valrörelse partiet planerade för. Den andra orsaken är givetvis Finlands snabba kantring över till ett ja till Nato. Trots att det inte automatiskt borde behöva leda till att även Sverige måste gå med, så har det överallt framställts så", skriver Göran Greider i Dalademokraten (ob S) i Falun.
"Putins politik har varit förödande på flera plan. Istället för att upprätta ryska intresseområden och pressa tillbaka Nato har det blivit precis tvärtom. Nato växer och Kreml lider nederlag både på slagfälten och i utrikespolitiken", anser Hans Bülow i Sydöstran (S) i Karlskrona.
"För Socialdemokraterna som parti kommer det bli viktigt hur processen nu går vidare. Natomedlemskap är en komplicerad fråga och socialdemokrater kommer att fortsätta tycka olika, vilket är helt okej. Magdalena Andersson har ett oerhört stort förtroende och har goda förutsättningar att samla både förespråkare och motståndare till ett Natomedlemskap bakom sitt ledarskap. Men Socialdemokraterna behöver lära sig av den skakiga vägen som följde medlemskapet i EU. Så låt partipiskan vila och var ödmjuk inför dem som inte håller med", framhåller Anders Lindberg i Aftonbladet (ob S).
"Kommer Sveriges röst i världen nu att tystna? Nej verkligen inte. Här tjänar Norge som ett gott exempel. Det är ett land som alltsedan statsminister Gro Harlem Brundtland, som för övrigt satt med i Palmes kommission för gemensam säkerhet och sedan drev Brundtlandkommissionen, har varit en aktiv internationalistisk aktör för fred, nedrustning och miljö- och klimatomställning. Nato-landet Norge har betytt mer i medlingen mellan Israel och Palestina exempelvis än vad alliansfria Sverige gjort", understryker Helle Klein i den fackliga tidskriften Dagens Arbete.
"Socialdemokraternas Nato-beslut är varken roligt eller lätt. Men det är nödvändigt, och ett tecken på starkt ledarskap", skriver Måns Wadensjö i Piteå-Tidningen (S).