Folk och Försvar är en organisation med stadiga rötter i folkrörelse-Sverige.
Redan i maj 1939 bjöd SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, in till en konferens med rubriken ”Folk och försvar” i Stockholms konserthus för att diskutera den svenska försvars- och säkerhetspolitiken i en då allt oroligare värld.
Det blev embryot till Folk och Försvar, som formellt bildades 1940 och genomförde sin första stora rikskonferens 1946. Bland medlemsorganisationerna finns alltifrån Svenskt Näringsliv och Livsmedelsföretagen till LO och LRF.
Torsten Nilsson, som var SSU:s förbundsordförande på 1930-talet och senare blev försvarsminister i Tage Erlanders regering, skrev i tidskriften Tiden om hur ”folkets och försvarets män mötts som likvärdiga parter”.
Denna goda demokratiska tanke har fortsatt att prägla Folk och Försvar under decenniernas lopp. Företrädare för regering, opposition, politiska ungdomsförbund, fackföreningar, folkrörelser, näringsliv, universitet, myndigheter och militär samlas till gemensamma samtal om säkerheten i och runt Sverige och för att förena alla goda krafter kring det nationella försvaret.
I år kommer samtalen och föredragen under rikskonferensen att präglas av den ryske presidenten Vladimir Putins utspel strax före jul.
Helt riktigt och med skärpa har både försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson markerat att Putins försök att dela upp Europa i nya intressesfärer är helt oacceptabelt.
"Den europeiska säkerhetsordningen är inte förhandlingsbar. I Sverige är det vi själva som bestämmer över vår utrikes- och säkerhetspolitik och vilka vi väljer att samarbeta med", säger Magdalena Andersson.
Under förra veckan förde Andersson även samtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om Putins idéer. Efter samtalet gjorde Stoltenberg ett mycket tydligt uttalande om Natos hållning.
"Sverige är en uppskattad Nato-partner och vi stödjer varje nations rätt att fritt välja sina egna säkerhetsarrangemang", understryker Stoltenberg.
Samtidigt åkte utrikesminister Ann Linde till Washington för att diskutera den ryska hållningen med president Joe Bidens administration och rådgivare. Där fick hon klart besked om att USA inte kommer att träffa några överenskommelser med Ryssland över huvudet på Sverige och andra europeiska partners.
Det är välkomna och viktiga uttalanden från både Nato-högkvarteret i Bryssel och Vita huset i Washington. De visar på att det finns respekt för Sveriges, Finlands, Ukrainas och andra små europeiska staters rätt att själva bestämma över sin utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik – en respekt som Vladimir Putin gång på gång dessvärre visar att han saknar.
* * *
Den som vill följa diskussionen och föredragen om detta och andra frågor på Folk och Försvars rikskonferens direkt eller i efterhand kan göra det via denna länk.
Putins utspel kommenterades på ledarplats i NSD 7 januari samt 8 januari.