Proteststorm mot högerbudgetens ”funkisskatt”

Det finns ingen rim och reson i en högerpolitik som beskattar sjuka och funktionshindrade hårdare än vanliga löntagare.

En rad organisationer riktar nu stark kritik mot högerpartiernas skuggbudget.

En rad organisationer riktar nu stark kritik mot högerpartiernas skuggbudget.

Foto: Funktionsrätt Sverige

Ledarbloggen2021-11-22 09:18

Är det rimligt att funktionsnedsatta ska betala högre skatt än dem som arbetar? Det tycker inte den S-ledda regeringen som vill avskaffa den så kallade "funkisskatten" i budgeten för 2022.

Men om SD, KD och M får igenom sitt budgetalternativ så kommer skillnaden i beskattning av löneinkomst respektive inkomst från sjuk- och aktivitetsersättning att bestå även i framtiden. 

Det blir nämligen följd av högerpartiernas nya jobbskatteavdrag, som ju bara går till dem som jobbar och uppbär lön, inte till dem som får sin inkomst från de sociala trygghetssystemen. 

Enligt Funktionsrätt Sverige kommer den nya ”funkisskatten” att bli 1 800 kronor per år, om SD, KD och M får igenom sitt budgetförslag i veckans riksdagsomröstning. Det är inte småpengar för en grupp som redan lever på den ekonomiska marginalen.

Den lägsta ersättningen som en funktionsnedsatt vuxen person får är 9┣804 kronor per månad före skatt om denne aldrig fått möjlighet till löneinkomst. Efter skatt blir det 7 486 kvar att leva på varje månad. Varje hundralapp har betydelse.

I dag lever cirka 170 000 personer i Sverige med ersättning på den här nivån.

Följaktligen kommer nu stark kritik från Funktionsrätt, FUB, Stil och en rad andra organisationer mot oppositionens skuggbudget.

"Att  M, KD och SD vill införa en ny funkisskatt visar på en uppfattning om att människor har olika värde. Det kan vi aldrig acceptera. Att inte kunna arbeta på grund av funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom och därför tvingas att leva i fattigdom är inget eget val”, säger säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige.

"Vi är mycket kritiska till att människor med livslånga funktionsnedsättningar fortsatt ska betala mer i skatt. Det är orimligt och något vi aldrig kan acceptera", säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn

På Twitter skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att han "väntar på svar från SD, M och KD på frågan om vad som rättfärdigar högre skatt för funktionsnedsatta/svårt sjuka/utslitna än arbetsföra". Och det finns sannerligen fog för frågan. 

Det finns ingen rim och reson i en högerpolitik som beskattar sjuka, arbetsskadade och funktionshindrade hårdare än vanliga löntagare.