Portugal väljer väg på söndag

António Costa och Partido Socialista får nästan 38 procent i opinionsmätningarna.

Det ser bra ut för premiärminister António Costa och Partido Socialista inför söndagens val i Portugal.

Det ser bra ut för premiärminister António Costa och Partido Socialista inför söndagens val i Portugal.

Foto: Armando Franca

Ledarbloggen2022-01-27 18:54

Söndag 30 januari är det dags för val i Portugal – ett av de länder i Europa som har S-styre. Sedan 2015 leds landet av S-politikern António Costa. Av opinionsmätningarna att döma ligger Costa och hans Partido Socialista också bra till inför valet.

Partiet får nästan 38 procent i de senaste väljarbarometrarna, vilket gör det klart större än den främsta utmanaren som är liberalkonservativa PSD. Mycket talar därför för att Costa kommer att kunna bilda regering på nytt efter helgens val. Men det kommer – precis som tidigare – att krävas kompromisser och stöd från ytterligare ett eller ett par andra partier i parlamentet.

Klart är dock att Costa lyckats bra i regeringsställning. Efter en period av svåra ekonomiska problem mellan 2008 och 2016, då många portugiser utvandrade på jakt efter arbete, har läget i landet förbättrats. Arbetsmarknaden utvecklas åt rätt håll. Fler portugiser får jobb och känner tillförsikt inför framtiden.

För den europeiska socialdemokratin är det också glädjande och inspirerande att höstens framgångsvindar i Norge och Tyskland tycks hålla i sig även i början av 2022. Socialdemokratin är och förblir en kraft även i den moderna europeiska politiken.