På spaning efter socialdemokratins framtid

Mike Enocksson, Stig-Björn Ljunggren och Tankesmedjan Tiden vill lyfta idédebatten inför höstens socialdemokratiska partikongress.

NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson är en av de medverkande i antologin "2071 - på spaning efter socialdemokratins framtid".

NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson är en av de medverkande i antologin "2071 - på spaning efter socialdemokratins framtid".

Foto: Tankesmedjan Tiden

Ledarbloggen2021-10-13 16:50

Statsvetarna Mike Enocksson och Stig-Björn Ljunggren vill råda bot vad de upplever som avsaknaden av en långsiktig idépolitisk diskussion inom socialdemokratin. Därför har de i samarbete med Tankesmedjan Tiden tagit initiativ till en antologi med tio kapitel om alltifrån digitalisering och organisationskultur till jämställdhet och regionalpolitik.

Boken har fått titeln ”2071– på spaning efter socialdemokratins framtid” och kan beställas från bokus eller adlibris.

Jag är en av dem som bidrar till boken. Det sker genom ett kapitel med rubriken "Lantisarna levererar". Jag skriver om att även små samhällen som Jukkasjärvi, Kaunisvaara och Arjeplog spelar en central roll för det socialdemokratiska samhällsbygget nu och i framtiden.

Bland övriga författare märks bland andra Kommunals ordförande Tobias Baudin, SSU:s tidigare förbundssekreterare Andrea Törnestam, energiminister Anders Ygeman och Kajsa Borgnäs, chef på det tyska fackliga utredningsinstitutet Stiftung Arbeit und Umwelt der IG BCE.

"Som politisk rörelse, ideologi och parti har socialdemokratin spelat en enorm betydelse för samhällsutvecklingen. Frågan är om vi utifrån det vi vet om dåtiden och det vi antar oss kunna skönja om framtiden kan besvara frågan: Hur ser framtiden ut för socialdemokratin?, skriver redaktörerna Enocksson och Ljunggren i en presentation av boken.

I anslutning till boksläppet arrangeras även tre olika webbinarium. 19 oktober samtalar Kajsa Borgnäs kring det hållbara samhället. 20 oktober deltar jag själv i en diskussion om regional- och landsbygdspolitiken. 21 oktober resonerar Elin Gustavsson, ny vice ordförande för S-kvinnor, om jämställdheten. Kolla gärna!