På kurs mot framtiden

Under helgen genomför Socialdemokraterna på nytt medlemsutbildningar på Sunderby Folkhögskola.

Det här glada gänget deltar på Socialdemokraternas medlemsutbildningar på Sunderby Folkhögskola under helgen 17-18 oktober.

Det här glada gänget deltar på Socialdemokraternas medlemsutbildningar på Sunderby Folkhögskola under helgen 17-18 oktober.

Foto: Olov Abrahamsson

Ledarbloggen2021-10-16 16:05

Under de senaste tio åren har det skett en rejäl uppryckning av det socialdemokratiska partiets studieverksamhet. 

En studiekommitté – som leds av Tomas Eneroth, infrastrukturminister (tillika studieledare i partiets verkställande utskott) – lägger varje år fast en studieplan för utbildningen av gamla och nya medlemmar. 

Den rymmer alltifrån studiecirklar på lokal nivå, regionala utbildningar (som i Norrbotten på Sunderby folkhögskola) och spetsutbildningar på SSU:s anrika kurs- och konferensanläggning Bommersvik. Bland annat är löftet från Eneroth & Co att alla nya medlemmar ska erbjudas en medlemsutbildning inom sex månader.

Det senaste året har pandemin satt stopp för större samlingar i fysisk form. Istället har partiet fått lära sig och nöta på det digitala mötesverktyget Zoom. 

Under helgen var det emellertid äntligen dags för en ny kurs på Sunderby folkhögskola. Kursdeltagarna fick en introduktion i partiets historia, organisation, ideologi och en del aktuella politiska frågor.

Själv hade jag förmånen att ännu en gång få delta med ett pass med rubriken "Att skriva politiskt", vilket var lika kul som det alltid brukar vara. 

Det är stimulerande att träffa nya människor som engagerat sig och är beredda att axla politiska uppdrag. Det ger hopp om demokratin. Aktiva och engagerade medborgare är själva grunden för folkstyret.