Det väntar ett komplicerat regeringspussel efter det tyska valet. Det kommer att krävas ett samarbete mellan minst tre partier för att få ihop egen majoritetsregering.
SPD:s, de tyska socialdemokraternas, förbundskanslerkandidat Olaf Scholz förutspår att regeringsförhandlingarna kommer att pågå ända fram till jul.
En tänkbar och realistisk lösning vore dock att bilda en trafikljuskoalition med rött, gult och grönt – det vill säga med SPD (rött), liberala FDP (gult) och Die Grünen (grönt).
En sådan koalition finns redan i delstaten Rheinland-Pfalz. Där samregerar socialdemokraten Malu Dreyer med liberaler och miljöpartister.
Resultaten är goda och samtliga tre partier upplever att de fått genomslag för sina respektive hjärtefrågor. För SPD del handlar det främst om sociala frågor, utbildning och inre säkerhet. För FDP om näringspolitiken. Och för De gröna om klimat- och miljöpolitiken.
Utgången är dock inte given. Andra kan också tänka sig ett koalitionspussel som rymmer färgerna från Jamaicas flagga – svarta CDU/CSU, gula FDP och det gröna partiet.
Mot Jamaica-varianten talar emellertid att CDU/CSU är rejält skadskjutet efter söndagens val. CDU/CSU tappar kraftigt jämfört med valet 2017 och är inte längre det största partiet i tysk politik. Därför känns det som att partiet skulle behöva en period i opposition för självrannsakan och för att återhämta sig inför framtiden.
Oavsett hur det går med regeringsbyggandet så framstår dock Olaf Scholz och SPD som valets stora vinnare. I opinionsmätningarna för bara några månader sedan talade allt för att SPD skulle landa på ett valresultat på historiskt låga 17 procent. Men det blev istället nästan 26 procent – en klar uppgång jämfört med 2017. Många gamla CDU/CSU-väljare har sökt sig SPD den här gången.
Uppenbarligen har det funkat för Scholz att lyfta fram Sverige och svensk socialdemokrati som ett föredöme. I sina valtal och i en intervju några dagar före valet framhöll Scholz att han gillar den svenska kombinationen av modern välfärds-, jämställdhets- och industripolitik.
Med andra ord: Traditionell socialdemokratisk politik av Stefan Löfven-modell kan vara ett vinnande koncept även i dagens Europa.
Det är också en viktig fingervisning när socialdemokratin ska samlas till kongress i Göteborg i början av november. Det handlar inte om att göra någon tvär gir till vänster eller höger för att försöka locka marginalväljare.
Istället handlar det om att bygga vidare på politiken och idéerna som gav Stefan Löfven och Socialdemokraterna 28,3 procent i riksdagsvalet 2018. Vid en europeisk jämförelse – och i ett splittrat politiskt landskap – är och förblir det fortfarande ett mycket starkt valresultat.