Efter Jan Björklunds avgång som Liberalernas partiledare 2019 klev det fram tre efterträdarkandidater – Erik Ullenhag, Johan Pehrson och Nyamko Sabuni. Efter några månader av diskussioner blev det Sabuni som blev vald 28 juni 2019.
Hon manövrerade skickligt ut sina motkandidater och fick den partiledarpost som hon åtrådde så hett. Men nu – mindre än tre år senare – väljer hon att kliva av när det återstår bara fem månader till valdagen.
Man kan förstå att hon är pressad av usla opinionssiffror. I alla opinionsmätningar ligger Liberalerna klart under fyraprocentsspärren. I senaste mätningen från SVT/Novus får partiet bara 2,2 procent.Till det ska läggas att Nyamko Sabuni hör till de partiledare som har absolut sämst personliga förtroendesiffror.
Därför vill Sabuni slippa bära hundhuvudet efter det förväntade katastrofvalet i höst. Men det innebär bara att hon överlåter denna trista uppgift till sin efterträdare.
Nya partiledaren Johan Pehrson kommer inte att kunna vrida den liberala skutan åt rätt håll på bara några månader. Problemet för Liberalerna är nämligen inte först och främst en personfråga. Det stora bekymret är istället den oklara politiska kursen. Att ett parti, som säger sig värna liberala värderingar, numera hellre gör gemensam sak med ett högerauktoritärt parti som Sverigedemokraterna än Socialdemokraterna.
Sabunis företrädare Jan Björklund höll alltid en klar och tydlig rågång till Jimmie Åkessons parti.
"Sverigedemokraterna har som uttalat mål att rasera den liberala samhällsmodellen. Det är ett parti som gör skillnad på människor, som har sina rötter i nynazismen och fortfarande har kvar en fot i den rasistiska myllan. Mina söner är adopterade från andra sidan jordklotet och de ska veta en sak: Jag kommer aldrig att medverka till att SD får politisk makt i vårt land", sa Jan Björklund under politikerveckan på Järvafältet 2017 och fick starka applåder.
Det var ett tydligt vägval och en rakryggad hållning, som även gav Liberalerna deras första valframgång sedan 2002. En uppgång med 0,07 procentenheter till 5,49 procent i valet 2018 är i och för sig inte så mycket att yvas över. Men det innebar trots allt att 17 773 fler personer – totalt 355 556 svenskar – röstade på Björklund och hans liberala parti i förra valet.
Men under Sabunis ledarskap – och med Johan Pehrsons benägna bistånd – har Liberalerna orienterat sig bort från Björklunds linje. Nu tvekar inte partiet längre att göra gemensam sak med SD.
Detta – inte personen Nyamko Sabuni – är även förklaringen till partiets kräftgång i opinionsmätningarna. Många socialliberaler känner helt enkelt inte igen sitt parti och söker därför en ny politisk hemvist.
Det är kört för Liberalerna även med Johan Pehrson som partiledare.