Sverige har ett fantastiskt valsystem. Den officiella dagen för valen till riksdag, regioner och kommuner är söndag 11 september. Men för den som är bortrest eller har något annat för sig just denna dag är det även möjligt att förtidsrösta.
Från och med idag, onsdag 24 augusti, till valdagen 11 september finns det lokaler som är öppna för förtidsröstning i samtliga kommuner i vårt avlånga land. Det enda man behöver ha med sig är en id-handling och sitt röstkort.
Information om alla vallokaler och öppettider finns på valmyndighetens hemsida. Den som har frågor kan ringa valmyndigheten, 020-825825.
Det är ett enkelt, obyråkratiskt och lättillgängligt system som bidrar till att många människor kan göra sin röst hörd.
Bevisligen är det också något som fungerar mycket väl. Sverige har en mycket stark demokrati.
I senaste riksdagsvalet röstade 87 procent av de röstberättigade i Sverige – en internationellt sett mycket hög siffra. Det är klart högre än presidentvalen i USA och Frankrike men också högre än de senaste valen i våra nordiska grannländer Norge, Finland och Danmark.
Det råder heller ingen tvekan om att varje enskild röst spelar roll. Tag bara valnatten 1979. Då var det så jämnt mellan blocken så att ingen kunde utropa sig som segrare.
Först när de sent inlämnade utlandsrösterna var färdigräknade ett par dagar senare stod det klart att Sverige fick fortsatt borgerligt styre. I slutändan skilde det bara 8 404 röster mellan en regering ledd av Olof Palme (S) eller Torbjörn Fälldin (C).
Det visar vikten av alla faktiskt röstar. Hela regeringsfrågan och den politiska inriktningen inför framtiden kan till sist avgöras av vilket parti som vinner ett enskilt riksdagsmandat i Norrbotten, Halland eller Kronoberg.