Nu finns SSU på plats även i Boden

Efter onsdagen finns det SSU-klubbar i sammanlagt 8 av 14 kommuner i Norrbotten.

Här är den nyvalda styrelsen i SSU Boden. Fr v Yones Khalilzad, Wille Dahl (ordförande), Elina Eriksson,  Selma Isaksson (kassör) samt Marwa Altaieb.

Här är den nyvalda styrelsen i SSU Boden. Fr v Yones Khalilzad, Wille Dahl (ordförande), Elina Eriksson, Selma Isaksson (kassör) samt Marwa Altaieb.

Foto: SSU Norrbotten

Ledarbloggen2023-04-06 07:31

SSU-verksamheten i Boden har legat i träda under flera år. Men under onsdagskvällen samlades ett gäng socialdemokratiska ungdomar och drog igång en ny SSU-klubb i Boden. 

Under mötet valdes även en styrelse. Wille Dahl fick ansvaret att ta hand om ordförandeklubban. Selma Isaksson utsågs till kassör. Till ledamöter i styrelsen valdes Yones Khalilzad, Elina Eriksson samt Marwa Altaieb.

Nu finns det SSU-klubbar i sammanlagt 8 av 14 kommuner i Norrbotten – Luleå, Piteå, Haparanda, Älvsbyn, Gällivare, Kiruna, Kalix och Boden. Vid årsskiftet fanns 692 SSU-medlemmar i länet.

De nya klubbarna och medlemstillströmningen bådar gott för SSU och socialdemokratin men också för politiken i sin helhet. 

Många politiska församlingar börjar bli ålderstigna. Följaktligen behövs nya generationer som engagerar sig och är beredda att axla de viktiga förtroendeuppdragen.

Det finns också en hel del att göra för vuxensamhället för att underlätta verksamheten för de politiska ungdomsförbunden. Både SSU och MUF (Moderaternas ungdomsförbund) har länge vittnat om stora svårigheter att komma in på högstadie- och gymnasieskolor.

Det är olyckligt och måste ses som ett demokratiskt problem.

Skolan har ett viktigt uppdrag för att ge kunskap om demokratin och yttrandefriheten, om hur det politiska systemet fungerar och vad de olika partierna står för.

Självfallet ska skolorna själva svara för all undervisning. Men det skadar inte att den kompletteras med besök från ungdomsförbunden – att eleverna får möta politiskt engagerade ungdomar, som själva berättar om sina partiers idéer och värderingar.

Därför borde skolledningarna välkomna samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund och medverka till att det snackas mer om politik och samhällsfrågor bland eleverna – även när det inte är valår.

Det skapar ett mervärde för såväl undervisningen som svensk demokrati att SSU, MUF och andra kan ställa upp ett bokbord i skolornas samlingsrum eller en korridor för att få chansen att prata en stund med eleverna när de har rast.