Mörk kliver fram när Tapojärvi kliver av

Louise Mörk är ingen politisk duvunge. Hon sitter på ett av de tyngsta och mest krävande uppdragen i lokalpolitiken.

Ledarbloggen 20 juni 2022 14:03

Det är synd att unge Waldemar Tapojärvi, Kiruna, väljer att hoppa av femteplatsen på Socialdemokraternas valsedel inför höstens riksdagsval. Det betyder att S-listan i Norrbotten nu blir mer "kusttung". Men i det här läget, med kort tid till valet, går inte att göra så mycket åt saken.

Turordningen och sammansättningen på valsedeln spikades på partiets valkonferens i november och alla S-kandidater är sedan länge anmälda hos valmyndigheten.

Å andra sidan finns goda krafter längre ned på listan som nu kommer ett steg närmare riksdagen. Efter Tapojärvis avhopp blir till exempel Louise Mörk, Piteå, ny femma på den socialdemokratiska valsedeln, vilket innebär att hon har goda förutsättningar att ta sig in i riksdagen om partiet gör ett bra val i höst. Idag har Socialdemokraterna fyra mandat i Norrbotten.

Louise Mörk är bara 29 år men har redan hunnit skaffa sig massor av politisk rutin i både ungdomsförbundet SSU och det socialdemokratiska partiet. Hon är definitivt ingen politisk duvunge. Bland annat är hon ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Piteå, ett av de tyngsta och mest krävande uppdragen i lokalpolitiken.

På det sättet har hon fått kunskaper, färdigheter och erfarenheter som kommer väl till pass i riksdagen, om Mörk skulle ta sig ända dit.

Det känns överhuvudtaget som att de norrbottniska Socialdemokraterna mönstrar en riktigt stark laguppställning inför valet. 

Valsedeln i Norrbotten toppas av Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, ordförande i riksdagens justitieutskott och en mycket inflytelserik röst i Socialdemokraternas partistyrelse. Sedan länge rör han sig hemtamt i regeringspartiets innersta cirklar.

Tvåa på listan är civilminister Ida Karkiainen, Haparanda, som är en stark och viktig pådrivare för att bygga ut den statliga servicen runtom i landet. 

Trean Linus Sköld, Älvsbyn, har under sin tid i riksdagen utvecklats till en av partiets mest kompetenta utbildningspolitiker. 

Fyra är kommunalaren Zara Leghissa, Boden, en kandidat med facklig erfarenhet och stor kunskap om villkoren i arbetslivet.

Det är ett gäng som borde ha förutsättningar att medverka till att Norrbotten förblir ett stabilt S-fäste även i framtiden.


Ämnen du kan följa
Riksdagsvalet 2022
Krönika

Olov Abrahamsson: Moderaterna muttrar magsurt om pensionerna

Profilbild

Så säger oddsen om vilket parti som vinner valet: ✓De bildar regering ✓Partiet som klarar riksdagsspärren

Så säger oddsen om vilket parti som vinner valet: ✓De bildar regering ✓Partiet som klarar riksdagsspärren
Ledarbloggen

Valaffischeringen börjar ∎ Valtemperaturen stiger

Under fredagskvällen påbörjar Socialdemokraterna och övriga riksdagspartier affischeringen inför valet 11 september.

Partiet vill stoppa storskaligt fiske: "Nog har vi resurser till att tillsätta lite forskning här"

Partiet vill stoppa storskaligt fiske: "Nog har vi resurser till att tillsätta lite forskning här"
Krönika

Olov Abrahamsson: Tuffare tider väntar ∎ Nu behövs insatser för de som har små ekonomiska marginaler

Profilbild
Visa fler