Under tisdagen inleder Kommunalarbetareförbundet, en av Sveriges största fackliga organisationer, sin kongress i Göteborg. 188 ombud, som företräder ungefär 500 000 medlemmar, ska besluta om förbundets inriktning och framtid.
Det har gått sex år sedan den stora turbulensen i början av 2016, när dåvarande ordföranden Annelie Nordström och flera andra tungviktare fick avgå sedan Aftonbladet avslöjat förekomsten av vidlyftig representation, dyra utlandsresor och en del andra konstigheter i förbundsledningen.
Då var Kommunal stukat. Många medlemmar var frustrerade över hur förbundsstyrelsen hanterade deras pengar. Men det goda med denna trista historia var att den samtidigt innebar början på en storstädning.
Tobias Baudin blev ny ordförande sommaren 2016 och inledde ett omfattande förändrings- och förnyelsearbete. Det rekryterades nya krafter till förbundskontoret och infördes striktare regler när det gäller representation, resor och annan verksamhet.
Dialogen med medlemmarna på arbetsplatserna runtom i landet sattes i fokus för förbundsombudsmännens arbete.
Sakta men säkert återvann Kommunal respekt och förtroende både bland de egna medlemmarna och i samhällsdebatten. När Tobias Baudin avgick som förbundsordförande i november 2021 kunde han blicka tillbaka på fem framgångsrika år.
Nya ordföranden Malin Ragnegård har fortsatt i samma anda. I samband med tillträdet i november 2021 markerade hon vikten av att fortsätta prioritera det lokala fackliga arbetet.
"'Det handlar om att värva fler medlemmar och se till att vi får fler arbetsplats- och skyddsombud. Det är här vi får vår fackliga styrka", sa hon i en intervju i Kommunalarbetaren.
Numera framstår också Kommunal som en väloljad facklig maskin.
Tusentals förtroendevalda i alla delar av vårt avlånga land ser till att det lokala fackliga arbetet ångar på och bidrar till bättre arbetsvillkor för undersköterskor, busschaufförer, barnskötare, ekonomibiträden, renhållningsarbetare och andra medlemsgrupper.
Även det facklig-politiska påverkansarbetet ger avtryck. En stor och viktig seger för Kommunal är att riksdagen röstade igenom lagförslaget att införa en skyddad yrkestitel för undersköterskor. Detta innebär att endast den som har ett bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska får använda den. Lagen träder i kraft 1 juli 2023.
Många kommuner, däribland S-styrda Luleå, har dessutom lyssnat på kommunalarnas krav på rätt till arbetsskor. "Bra arbetsskor är en stor utgift och det är orimligt att medlemmar ska behöva köpa arbetsskor för tusentals kronor", påpekar helt riktigt Malin Ragnegård.
Annorlunda uttryckt: Kommunal är ett förbund som återigen förknippas med arbete för medlemmarnas bästa – inte skandaler. Krisåret 2016 känns långt borta.
Gott så.