Luleå är bäst i test

Carina Sammeli (S) och den rödgröna kommunledningen har skäl att sträcka på sig.

Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S), här tillsammans med civilminister Erik Slottner (KD), fick ta emot en fin utmärkelse under Almedalsveckan. Tidskriften Fokus rankar Luleå som "Sveriges bästa plats att leva i".

Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S), här tillsammans med civilminister Erik Slottner (KD), fick ta emot en fin utmärkelse under Almedalsveckan. Tidskriften Fokus rankar Luleå som "Sveriges bästa plats att leva i".

Foto: Luleå kommun

Ledarbloggen2023-06-29 08:43

Under Almedalsveckan i Visby har Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) fått ta emot en fin utmärkelse. Rödgrönt styrda Luleå rankas som "Sveriges bästa plats att leva i".

Det är tidskriften Fokus, tillsammans med analysföretaget Infostat, som gått igenom förhållandena i Sveriges samtliga 290 kommuner 

Luleå har inte bara bra skolor, en stabil arbetsmarknad och goda kommunikationer. Luleå får även toppbetyg vad gäller servicenivå och fritidsaktiviteter – och tryggheten är på en nivå som få kommuner kan mäta sig med, enligt Fokus.

"Det är riktigt roligt att få ett bevis på att vi verkligen är ett bra samhälle att leva i. Hos oss får man hög livskvalitet, roliga jobb och bra fritid på samma gång. Nu när vi siktar på att växa och bli fler är det är extra viktigt att kunna visa att det inte bara är ett bra liv man kan leva här – utan faktiskt det bästa", säger en glad Carina Sammeli.

Det finns så klart förbättringspotential även i Luleå. Kommunen har sin beskärda del av kriminalitet och sociala bekymmer. Men det är alltid bra att ha perspektiv på tillvaron i den lokala ankdammen. I grund och botten är den S-ledda kommunen ett mycket välskött fögderi.

Den gröna omställningen kommer dessutom att fortsätta skapa jobb och utveckling i Luleå. Till exempel kommer LKAB:s investeringar i Malmfälten att leda till en tredubbling av verksamheten i Luleå hamn och med H2 Green Steel i Boden kommer hamnen att behöva växa ytterligare.

En rad stora etableringar är på gång. Talga Resources, som bygger en fabrik för att tillverka batterikomponenter, och Reemap, LKAB:s satsning för att återvinna gruvavfall, är bara två av många satsningar.

Med dessa investeringar växer även i behoven i andra verksamheter – hos alltifrån frisörer, restauranger och handel till logistik, byggande, arkitektkontor och offentlig service.

Luleå kommer att vara en kommun med en god arbetsmarknad och stark befolkningstillväxt under många år framåt. Därför finns många skäl för kommunledningen att sträcka på sig och känna viss stolthet. Det går bra nu.