De socialdemokratiska ledarskribenterna kommenterar valutgången.
Ingvar Persson i Aftonbladet (ob S) skriver:
"Moderatledaren är ju gammal gymnast, och nu kommer hans förmåga att gå ner i spagat verkligen att prövas. Å ena sidan ett segerrusigt högernationalistiskt parti vars företrädare till exempel förväntar sig inskränkningar i asylrätter, ingrepp i föreningsfriheten och begränsningar av public service oberoende.
Å den andra ett liberalt parti som rimligen måste motsätta sig precis allt det där. Och Kristersson behöver varenda röst. Jag tror Ulf Kristersson kommer att fundera en hel del över marginaler den närmaste tiden."
Linda Westerlind i Västerbottens Folkblad (S) skriver.
"Moderaternas, Liberalernas och Kristdemokraternas idoga jobb för att inte bara bjuda in Sverigedemokraterna till samarbete utan dessutom anamma partiets retorik och politik gav resultat. Men inte för dem själva. Det som Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna tappar ökar för Sverigedemokraterna. Och vad kan man förvänta sig? De har i en hel valrörelse drivit deras politik under egen partiflagg.
Resultatet talar sitt tydliga språk – när den svenska borgerligheten är beredd att kliva över lik (det vill säga, samarbeta med Sverigedemokraterna) i ett desperat att vinna makt är det ett bevis på att den svenska liberalismen är död. Och det är inte minst Ulf Kristersson som huggit av den vid fotknölarna."
Göran Greider i Dalademokraten (ob S) skriver:
"Det Sverige jag vaknade upp i på måndagsmorgonen var ett annat än det land jag växte upp i. Ty även om det inte blev någon jordskredsseger för högerblocket, och även om socialdemokraterna ökade sedan förra valet, så har något nu definitivt skett som gör Sverige till ett annat land än vad det nyss var.
Det är en historisk och förskräckande händelse att ett parti med högerextrema rötter nu får makt och inflytande över själva regeringsbildningen. Bilden av detta land som ett i grunden progressivt land, som hållit borta de värsta högerextrema excesserna, rämnar och fram träder något helt annat."
Stig-Björn Ljunggren i Sydöstran (S) i Karlskrona skriver:
"Med tanke på de problem som en Kristerssonregering kommer att få tampas med är det lätt att gå i sanslös opposition. Nya regeringar brukar vara Bambi På Hal Is-regeringar.
Vi minns Alliansregeringens första år, det var då det kläcktes skämt som ”Varning. Kan innehålla spår av nötter” och liknelsen gjordes mellan Reinfeldts gäng och ett knattefotbollslag på sin första match.
Men efter ett år hade de lärt sig. Och de som hade hånat dem fick stryk i nästkommande val, då nötterna visade sig finnas i betydligt större mängd på närmre håll.
Således bör oppositionspolitiken vara något återhållsam och inte skjuta på allt som rör sig. Sverige befinner sig dessutom i ett allvarligt läge där det är bra om politikerna – som vi avlönar rätt hyggligt för att sköta våra gemensamma angelägenheter och inte för att gräla – faktiskt hjälps åt. Så att det inte blir ännu dyrare att gå på muggen."
Helle Klein i den fackliga tidskriften Dagens Arbete skriver:
"Strategin att släppa in Sverigedemokraterna i den politiska värmen visar sig nu bli precis så förödande som många politiska bedömare har varnat för. Tron att man kan bekämpa högerextremism genom att flörta med den har än en gång visat sig totalt fel. Alla de tre borgerliga partierna M, Kd och L som valt att normalisera SD gör nu ett uselt val. Sverigedemokraterna har helt enkelt dränerat den anständiga högern på röster och i grunden har det politiska landskapet ritats om."
Jesper Bengtsson i den progressiva webbtidningen Dagens Arena skriver:
"En av de första saker vi kommer få räkna med är kraftigt minskade anslag till bistånd och kultursektorn. Det kommer inte bli några förändringar när det gäller vinster i välfärden, skatten kommer sänkas, vilket ger mindre resurser till välfärden, och villkoren för sjukersättning kommer stramas åt."