Ledarbloggen minns Tidens framtid(S)spaning

Ledarbloggen minns det gångna året. Idag handlar det om antologin ”2071– på spaning efter socialdemokratins framtid”

Ledarbloggen 19 december 2021 08:01

Under hösten har Tankesmedjan Tiden gjort ett ambitiöst försök att lyfta att lyfta den socialdemokratiska idédebatten inför framtiden.

Statsvetarna Mike Enocksson och Stig-Björn Ljunggren vill råda bot vad de upplever som avsaknaden av en långsiktig idépolitisk diskussion inom socialdemokratin. Därför har de tagit fram en antologi med tio kapitel om alltifrån digitalisering och organisationskultur till jämställdhet och regionalpolitik.

Jag är en av dem som bidrar till boken. Det sker genom ett kapitel med rubriken "Lantisarna levererar". Jag skriver om att även små samhällen som Jukkasjärvi, Kaunisvaara och Arjeplog spelar en viktig roll för det socialdemokratiska samhällsbygget nu och i framtiden.

"Som politisk rörelse, ideologi och parti har socialdemokratin haft en enorm betydelse för samhällsutvecklingen. Frågan är om vi utifrån det vi vet om dåtiden och det vi antar oss kunna skönja om framtiden kan besvara frågan: Hur ser framtiden ut för socialdemokratin?, skriver Enocksson och Ljunggren i en presentation av boken.

I samband med boksläppet arrangerade Tankesmedjan Tiden även flera webbinarium. 20 oktober deltog jag vid en av dessa seminarieövningar. Maria Arkeby, vice verksamhetschef hos tankesmedjan, ställde frågor och jag svarade. 

Kolla gärna på sändningen i efterhand


Ämnen du kan följa