Under 1940- och 1950-talen var huset Nalen på klassiska adressen Regeringsgatan 74 ett nöjescentrum i Stockholm.
Topsy Lindblom, som vann OS-guld i tresteg i Stockholm 1912, drev Nalen som danspalats och den viktigaste scenen för dåtidens jazzmusiker.
På 1960-talet började emellertid Nalen att förlora sin lys- och dragningskraft. 1967 genomfördes den sista konserten och det talades om en rivning av huset.
Men byggnaden fick stå kvar och 1998 återöppnades den som nöjeslokal. Idag är det ett hus som rymmer konserter, konferenser och egen restaurang.
Torsdag 18 november i år hade jag äran att själv på kliva upp på denna legendariska scen. Det blev dock inte så mycket jazz eller rock på Nalen denna dag. Det var Svemin (branschorganisation för gruvor, mineral- och metallproducenterna i Sverige) som hade bjudit in till diskussion.
Jag deltog i ett panelsamtal tillsammans med Altingets Johanna Alskog, författaren Marcus Priftis, och Svenska Dagbladets Peter Wennblad. Emma Härdmark, Svemin, modererade och ställde frågor.
Det blev mycket tal om osäkerheten i tillståndsprocesserna för gruvnäringen.
Det är en fråga som även varit ett återkommande ämne på NSD:s ledarsida under 2021. 2 mars uppmärksammade jag en rapport från Fraser Institute som visar att Sverige tappar mark som gruvnation.12 augusti skrev jag om problemen för Kaunis Iron i Pajala och Cementa på Gotland.
24 september fick jag ett snack med Stefan Löfven, då fortfarande statsminister, som glädjande nog markerade att Socialdemokraterna vill förenkla tillståndsprocesserna och att Sverige behöver fler gruvor – ett budskap som även upprepats av nye näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson.
Löfven pekade helt riktigt på att det finns ett snabbt växande behov av bland annat kobolt (en metall som finns i batterierna som driver mobiltelefoner, datorer och elbilar). Volvo Cars och andra fordonstillverkare kommer att behöva kobolt när de bygger elbilar.
"Idag domineras den marknaden helt av Kina och Kongo. Men Sverige har egna tillgångar", konstaterade Löfven.
I de jobbpolitiska riktlinjerna, som antogs av höstens S-kongress, framgår nu dessutom klart och tydligt att det socialdemokratiska partiet vill nyttja dessa tillgångar. Nya gruvor ska kunna öppnas ”för att säkra tillgång till nödvändiga och innovationskritiska metaller och mineral” och att tillståndsprocesserna ”ska effektiviseras för både befintliga och nya verksamheter”.
Det är en uppfattning som även förefaller att stödjas av en bred riksdagsmajoritet.
Mot den bakgrunden borde det finnas goda förutsättningar att få slut på det tids- och resurskrävande krångel som alltför länge präglat tillståndsprocesserna och skapar problem för bland annat den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige.
När Svemins medlemsföretag samlas till höstmöte nästa år borde det gå att skönja en annan och bättre ordning.