20 september var det dags för den S-ledda regeringen att presentera innehållet i statsbudgeten för 2022.
Själv gick jag till Kulturens Hus i Luleå där socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi samt S-riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli och Emilia Töyrä fanns på plats och gick igenom alla siffror.
Och det ser riktigt bra ut. Efter Magdalena Anderssons sju år som finansminister är ekonomin är i gott skick. Sverige är ett av de EU-länder som har absolut bäst offentliga finanser. Finansministrar i stora EU-länder som Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien torde se med avund på den relativt låga statsskulden i Sverige.
Det innebär även att det finns goda möjligheter att satsa för att stärka tryggheten för vanligt folk och för att få fart på Sverige efter coronakrisen. Totalt innehåller budgeten för 2022 reformer för 74 miljarder kr. De fördelas på fyra övergripande prioriteringar: snabbare klimatomställning, fler i arbete, trygghet för alla och en stärkt välfärd.
I riksdagens budgetomröstning föll en del av den S-ledda regeringens förslag (ungefär 10 av de 74 reformmiljarderna). Men regeringen fick ändå igenom det mesta i sin budget – till exempel förbättringarna av sjukförsäkringen, den nya trygghetspensionen, det nya omställningsstödet, en rejäl höjning av statsbidragen till vård, skolor och omsorg. Plus en massa annan bra sossepolitik.
Sammantaget är det ett bra resultat för en minoritetsregering, även om det är trist att både investeringsstödet för bostadsbyggandet, familjeveckan och slopandet av funkisskatten fick stryka på foten när riksdagsmajoriteten släppte igenom M/KD/SD:s budgetreservation. Men det är samtidigt en nyttig påminnelse om att det är skillnad på regeringsalternativen inför valet 2022.
Om Socialdemokraterna ska få igenom mer av sin politik så behöver de ett starkare väljarstöd.