Socialdemokraterna backade i kyrkovalet men förblir med 27,5 procent den största grupp på kyrkomötet även under de kommande åren.
Sverigedemokraterna, som hoppats på att bli ett stort och dominerande kraft i kyrkopolitiken, landade på 7,8 procent, vilket innebär att SD är klart mindre än Centerpartiet som fick stöd från nästan 11 procent av väljarna.
Det är ett valresultat som gör att Svenska Kyrkan kan bli förbli en öppen, solidarisk och jämställd folkkyrka.
Sorgligt är dock att så få av Svenska Kyrkans medlemmar anser det mödan värt att gå och rösta. Bara 18,4 procent deltog i valet – en nedgång jämfört med valet 2017.
Det är en siffra som visar att det finns anledning att tala mer om Svenska Kyrkans betydelse och att det spelar roll vem som styr i kyrkopolitiken. Det är ingen struntsak vem som bestämmer över kyrkans fastigheter, skogsmarker, personalpolitik med mera.
Därför borde alla ansvarskännande människor, vilket borde vara fler än 18 procent av kyrkans medlemmar, besinna sitt ansvar för att det blir rätt folk som tar säte i kyrkopolitiken.
Det behövs människor med schyssta värderingar och hjärtat på rätta stället även i Svenska Kyrkans beslutsförsamlingar. Låt oss slippa att kyrkan förvandlas till ett tillhåll för konservativa perukstockar och reaktionära mörkermän.
Det är dags att redan nu börja arbeta för ett högre valdeltagande i kyrkovalet 2025.