Ledarbloggen minns en urstark forskningsproposition

Ledarbloggen minns några av årets politiska händelser. Det tredje avsnittet handlar om regeringens forskningsproposition.



Matilda Ernkrans (S) prioriterade verksamheten vid Esrange.

Matilda Ernkrans (S) prioriterade verksamheten vid Esrange.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarbloggen2021-12-03 08:01

Under våren tog riksdagen ställning till regeringens forskningsproposition. Och dåvarande forskningsministern  Matilda Ernkrans (S) kunde känna sig nöjd med utfallet. (Efter regeringsombildningen 30 november är Ernkrans numera biståndsminister.)

Beslutet innebar att det blir en storsatsning på forskning i hela landet – inte bara de stora universitetsorterna. Symboliskt är att omslaget på regeringspropositionen pryds av en vacker bild på ett norrsken som lyser över Tarfala forskningsstation, som ligger i Kebnekaisemassivet i Kiruna kommun.

Redan i år höjs forskningsanslagen med 3,4 miljarder kr och totalt ska 13,6 miljarder kr mer gå till forskning under de närmaste fyra åren.

Positivt för Norrbotten är även regeringens starka engagemang för rymdverksamheten i Kiruna. Under S-kongressen i november fick jag ett snack med Ernkrans, som då fortfarande var forskningsminister. Hon beskrev de stora investeringar som nu görs vid Esrange. 

"Sverige ska vara en ledande rymdnation", markerade Ernkrans.

Det är ett välkommet besked för Kiruna men också Sverige i sin helhet. Det finns växande behov av rymdverksamhet i världen och Europa.

Företag och allmänhet behöver satelliter för väderprognoser, kommunikationer och navigering. Forskning baserad på satellitdata om tillståndet på jorden, i haven och i atmosfären blir allt viktigare för att förstå och hantera de globala miljö- och klimatutmaningarna.

Därför är det bra att Sverige och Norrbotten ligger i framkant och att regeringen prioriterar Esrange. Innovations- och forskningsförmågan vid rymdbasen medverkar till att skapa nya jobb, internationell konkurrenskraft och regional utveckling.