Ledarbloggen minns en kurs på Sunderby folkhögskola

Ledarbloggen minns året som gått. Idag handlar det om en kurshelg på Sunderby folkhögskola.

Det här glada gänget deltog på Socialdemokraternas medlemsutbildningar på Sunderby Folkhögskola under helgen 17-18 oktober.

Det här glada gänget deltog på Socialdemokraternas medlemsutbildningar på Sunderby Folkhögskola under helgen 17-18 oktober.

Foto: Olov Abrahamsson

Ledarbloggen2021-12-16 08:01

Pandemin satte under en lång tid stopp för stora politiska samlingar i fysisk form. Istället har partier av alla kulörer fått lära sig det digitala mötesverktyget Zoom och liknande lösningar. 

Helgen 16-17 oktober var det emellertid dags för Socialdemokraterna i Norrbotten att äntligen få arrangera en "riktig" kurshelg på Sunderby folkhögskola. Kursdeltagarna fick en introduktion i partiets historia, organisation, ideologi och en del aktuella politiska frågor.

Själv hade jag förmånen att ännu en gång få delta med ett pass med rubriken "Att skriva politiskt", vilket var lika kul som det alltid brukar vara. 

Det är stimulerande att träffa nya människor som engagerat sig och är beredda att axla politiska uppdrag. Det ger hopp om demokratin. Aktiva medborgare är själva grunden för folkstyret.

Den socialdemokratiska studieverksamheten är dessutom ett bra exempel på mervärdet av att vara med i ett politiskt parti. 

Partiets mål är att alla nya medlemmar ska erbjudas en utbildning inom sex månader. Det finns en ambitiös studieplan som sträcker sig från studiecirklar på lokal nivå till regionala utbildningar (som i Norrbotten på Sunderby folkhögskola) och spetsutbildningar på SSU:s anrika kurs- och konferensanläggning Bommersvik. 

Det är en verksamhet som ger ökad politisk kunskap men också social gemenskap, viktiga kontakter och nätverk. Sämre saker kan man göra på sin fritid.