Ledarbloggen minns debatten om ripjakten

Ledarbloggen minns det gÄngna Äret. Idag handlar det om debatten om ripjakten.

NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson hörde till dem som kritiserade regeringens beslut om ripjakten.

NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson hörde till dem som kritiserade regeringens beslut om ripjakten.

Foto: Jaktjournalen

Ledarbloggen2021-12-09 08:01

I en ledare i NSD 25 maj kritiserade jag den rödgröna regeringens beslut att förkorta ripjakten. Jag pÄpekade att ett sÄdant beslut förstör möjligheterna till ripjakt under den absolut finaste vÄrvintersÀsongen i fjÀllvÀrlden och Àventyrar Socialdemokraternas förtroendekapital bland mÄnga jaktintresserade i norra Sverige.

Samma dag blev jag för första gĂ„ngen i mitt liv intervjuad av tidningen Jaktjournalen. Jag manade regeringen att tĂ€nka om och framhöll att flera lokala S-företrĂ€dare – bland andra Claes Nordmark, Boden, och Anders Tano, Kiruna – resonerade i samma banor.

GlÀdjande nog tog regeringen intryck av opinionsstormen. 17 juni gav dÄvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) besked om att regeringen Àndrat det tidigare beslutet.

"Om man Àr en seriös politiker ska man lyssna in kritik och vara ödmjuk. Det har vi gjort de senaste veckorna", skrev hon, i ett Facebook-inlÀgg

Det var klokt och bra agerat. 

Socialdemokraterna har en i grund och botten vettig politik för jakt och viltvÄrd. PÄ partiets webbplats beskrivs hur det vill nyttja landets viltbestÄnd pÄ ett lÄngsiktigt hÄllbart sÀtt. Det handlar om jakten pÄ Àlg, vildsvin, mÀnniskors rÀtt att försvara sina tamdjur mot rovdjur och mycket annat.

Partiet understryker Àven jaktens betydelse för rekreation och friluftsliv, liksom för att utveckla turismen.

"Möjligheten till jakt Àr en viktig del av mÄnga mÀnniskors vardag som stÀrker landsbygden och hÄller mÀnniskor samman. Den kan öka attraktionen att bo pÄ landsbygden och skapa jobb genom kopplingen till besöksnÀringen", skriver S bland annat.

Det Àr en linje som Àven borde kunna vinna stöd bland mÄnga jaktintresserade, icke minst i norra Sverige. Men det rÀcker inte med goda föresatser i politiken. Som alltid Àr det resultaten och verkligheten som styr.

DĂ€rför var ripjaktsbeslutet olyckligt. Men det var samtidigt bra att regeringen var prestigelös, agerade snabbt, tĂ€nkte om och visade förstĂ„else för kritiken frĂ„n norr. 

Om saker blir fel gÄr de att Àndra. VÀrre Àn sÄ behöver det inte vara.