Kalix visar vägen ∎ Även ridhus är tillväxtpolitik

På lördag invigs det nya ridhuset – en viktig framtidssatsning med tydlig jämställdhetsprofil.

Ledarbloggen 14 september 2023 17:32

När jag träffade Susanne Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kalix, ett par månader före valet 2022 talade hon entusiastiskt om investeringen i det nya ridhuset på Björknäs, några kilometer från centralorten.

Hon beskrev det som en viktig framtidssatsning med jämställdhetsprofil för att göra Kalix till ett attraktivare samhälle.

Ridsporten är nämligen en starkt kvinnodominerad verksamhet. Svenska Ridsportförbundet har drygt 154 500 medlemmar, varav 90 procent är tjejer.

Därför är det nya ridhuset en markering om att kommunledningen tar unga tjejers fritidsaktiviteter och idrottande på största allvar.

Under lördagen är det äntligen också dags att inviga detta nya tempel för ridsporten i östra Norrbotten.

"Det är fantastiskt för ridsporten i kommunen. Det blir helt nya möjligheter att kunna utveckla ridsporten, anordna tävlingar och förbättra kvaliteten på ridskoleverksamheten", säger Alexandra Wiklund, ridskolechef hos Kalix ryttarförening, till NSD.

Men inte bara de ridsportsengagerade har skäl att vara glada. Den här typen av investeringar är även viktiga för att Kalix ska lyckas med ambitionen att öka inflyttningen och få fler att bosätta sig i kommunen. 

Det räcker inte med jobb för att få människor att slå ned bopålarna i en ort. Det krävs också tillgång till bra skolor, ett rikt kulturliv, vettiga fritidsaktiviteter för både killar och tjejer, restauranger, nöjesutbud och annat som gör att människor kan träffas och trivas.

Därför är kommunala satsningar på ridhus (eller badhus, idrottshallar, bibliotek, kulturskolor med mera) även att betrakta som smart tillväxtpolitik. De "mjuka" faktorerna – en i alla stycken trivsam och inkluderande livsmiljö – är centrala för den lokala utvecklingen.

Det bör också vara inriktningen inte bara i Kalix utan för samtliga region- och kommunpolitiker i länet när Norrbotten nu befinner sig mitt i den gröna nyindustrialiseringen och det talas om det stora språnget mot framtiden.

Det räcker inte med nya järnvägar, elnät, vindkraftparker och annan "hårdvara". Även mer svårmätbara värden – som kultur, livsmiljö och ett schysst samhällsklimat – är avgörande för den lokala utvecklingen och hur det kommer att gå för Norrbotten.

Ämnen du kan följa