För tre år sedan satte jag mig i bilen för att åka de 17 milen från Luleå till Jokkmokk. Där fick jag ett exklusivt snack med dåvarande statsministern Stefan Löfven (S).
Han gjorde en privatresa till Norrbotten och befann sig på Jokkmokks marknad tillsammans med sin fru Ulla och partivännerna Anders Sundström och Anna Hallberg. Plus allestädes närvarande pressekreteraren Maria Soläng.
Då – på Jokkmokks marknad i början av februari 2020 – var covid-19 fortfarande fjärran från vardagen i Sverige. I likhet med tusentals andra besökare trängdes statsministerparet mellan marknadsstånden för att spana in livsmedelsprodukter, hantverk och annat.
Det var inte tal om hålla avstånd eller att avstå från att skaka hand.
Med pandemin förändrades dock världen och förutsättningarna för allt, inklusive Jokkmokks marknad. 2021 och 2022 kunde marknaden bara genomföras i digital form.
2023 är emellertid Jokkmokks marknad äntligen tillbaka i traditionell form, vilket är glädjande för Jokkmokk och alla lokala näringsidkare. Marknaden och alla besökare betyder mycket för jobben och lokalekonomin i en glesbygdskommun med bara 4 780 invånare.
"Det kommer att finnas hundratals försäljare på plats i Jokkmokk, och programmet har hundratals kringarrangemang i Jokkmokk med omnejd under marknadsdagarna 2- 4 februari", skriver arrangörerna på sin hemsida.
I samband med marknaden genomförs dessutom på nytt Arctic Talks i fjäll- och samemuseet Ájtte, som blivit en viktig samlingspunkt för att sätta fokus på de regionala utvecklingsfrågorna.
Den här gången bjuder Jokkmokks kommun, Luleå tekniska universitet, Sparbanken Nord, Vattenfall och Region Norrbotten in till seminariediskussion om den gröna omställningen och nyindustrialiseringen i norra Sverige.
En panel bestående av riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M), språkröret Märta Stenevi (MP), regionrådet Anders Öberg (S), Anders Henriksson, SKR, Linda Wårell, LTU, Jens Kärrman, Dagens Industri, Sandra Grauers, Vattenfall, Karin Vannar, ledamot i Sametinget, och tidigare kommunalrådet Britta Flinkfeldt, Arjeplog, ska räta ut frågetecknen