Johan Danielsson är en stark kandidat

Det finns skäl för fackföreningsrörelsen att mobilisera inför nästa års Europaval.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till Socialdemokraternas lista inför Europaparlamentsvalet våren 2024.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till Socialdemokraternas lista inför Europaparlamentsvalet våren 2024.

Foto: Fredrik Persson/TT

Ledarbloggen2023-05-16 13:49

Under tisdagen lanserade LO (Landsorganisationen) sin kandidat till Socialdemokraternas lista inför Europaparlamentsvalet våren 2024. 

Det blev ingen överraskning. LO väljer att på nytt nominera Johan Danielsson, som satt i Europaparlamentet 2019-2021 och var statsråd i S-regeringen 2021-2022.

Det är ett utmärkt val. Under sin korta period i Europaparlamentet hann Danielsson göra flera tydliga avtryck i den politiska parketten. 

Bland annat var han en pådrivare för att skärpa EU:s gränsvärden för cancerframkallande ämnen på jobbet och för att EU ska ta fram en nollvision mot dödsolyckor på alla europeiska arbetsplatser – krav som också blev verklighet.

Det visar även hur viktigt det är att människor använder sin rösträtt och ser till att det blir rätt folk som tar plats i Europaparlamentet. Att det blir politiker som kan göra skillnad när det gäller exempelvis arbetsmiljön och löntagarnas rättigheter på EU:s inre marknad.

I Europavalet 2019 var dock valdeltagandet bara 55,3 procent i Sverige, vilket kan jämföras med riksdagsvalet 2022 när valdeltagande var 84,2 procent.

Det är en på tok för låg siffra med tanke på Europapolitikens roll och betydelse för vardagen i Sverige. Besluten under Europaparlamentets sessioner i Bryssel och Strasbourg påverkar livet även i Övertorneå och Överkalix, Kiruna och Kalix.

Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) berörs omkring 60 procent av den kommunala verksamheten direkt eller indirekt av EU-beslut. Till exempel finns det i runda slängar 600 EU-förordningar enbart på miljöområdet.

Därför finns det lika starka skäl för människor att använda sin rösträtt i nästa års Europaval som i valen till riksdag, kommuner och regioner. 

Det är ingen struntsak vilka personer och partier som får förtroende att företräda svenska folket i Europaparlamentet under perioden 2024-2029. Det behövs folk som, i likhet med Johan Danielsson, har känsla för vad som är viktigt för vanligt folks vardag och verklighet.

LO, IF Metall, Kommunal, Handels, Seko, Byggnads, GS Facket och andra fackliga organisationer har därför starka skäl att mobilisera för att Johan Danielsson kan ta säte i Europaparlamentet på nytt.

"Det är viktigt med en person som förstår den svenska arbetsmarknaden", som LO-basen Susanna Gideonsson helt riktigt påpekar.