Idag hyllar vi alla tidningsbud

Tidningsbuden är en yrkesgrupp som är viktig för att sprida det fria ordet i det svenska samhället.
Tidningsbuden är en yrkesgrupp som är viktig för att sprida det fria ordet i det svenska samhället.

Tidningsbuden medverkar till att sprida det fria ordet i det svenska samhället.

Ledarbloggen 7 oktober 2023 06:01

Idag hyllar vi alla tidningsbud. Det är nämligen Tidningsbudens dag.

Det är en dag som ursprungligen kommer från USA där branschorganisationen News Media Alliance var först med att uppmärksamma tidningsdistributörernas viktiga jobb år 2011.

Utan tvekan finns goda skäl att visa uppskattning för deras arbete såväl i dag som andra dagar. Tidningsbuden börjar sitt arbete mitt i natten när de flesta av oss ligger i djup sömn i varma sängar. De ska leverera tidningarna till abonnenterna före utsatt tid, oavsett väder och väglag, oberoende av om tidningen är tjock eller tunn. 

Tidningen ska fram – även om det är snöstorm, ishalka, 30 grader kallt eller regnar småspik.

Ibland utsätts tidningsbuden även för mycket trista saker när de är ute på sina nattliga rundor. Tyvärr har det förekommit rån, våld, hot och trakasserier mot tidningsbud.

Det är givetvis mycket allvarligt och något som kräver diskussioner om arbetsmiljön mellan fack och arbetsgivare – framför allt när det gäller distributionen i vissa särskilt utsatta bostadsområden. 

Tidningsbuden ska inte behöva känna oro och otrygghet när de utför sitt arbete. De är en yrkesgrupp som är en del av kedjan i arbetet för att sprida det fria ordet i det svenska samhället.

En växande skara svenskar läser visserligen numera tidningen på nätet via mobiltelefonen eller sin Ipad. Men fortfarande är papperstidningen en viktig del av vardagen och rutinerna i många svenska hushåll.

För närvarande har NSD ungefär 25 000 abonnenter. Cirka 16 000 av dem läser tidningen i pappersform varje dag medan ungefär 9 000 är digitala prenumeranter.

Många vittnar alltjämt om hur viktigt det är att kunna läsa Norrländskan i lugn och ro till morgonkaffet och frukostägget.

Därför gäller det att tidningsdistributionen funkar även i Sverige 2023, liksom att tidningsbuden har schyssta arbetsförhållanden och får cred för sitt jobb.

Ämnen du kan följa