Här kan du lyssna på Olof Palmes klassiska valtal

Under valrörelsen 1982, för exakt fyrtio år sedan, höll Olof Palme ett bejublat tal i sporthallen i Luleå.

Ledarbloggen 5 september 2022 07:01

Det var en fin måndagkväll när klev jag in i sporthallen i Luleå 13 september 1982. Jag och ungefär 3 000 andra norrbottningar hade samlats för att lyssna på S-ledaren Olof Palme

Det var bara sex dagar kvar till valet 19 september 1982.  Borgarna hade regerat under sex långa år och Palme for runt som en tätting i landet för att övertyga väljarna om att rösta för ett maktskifte.

Nu kom han till Norrbotten, en fjärdedel av landets yta men med bara mindre än tre procent av de röstberättigade i riket.

”Varför åker du till Norrbotten sista veckan före valet”, undrade Stockholmsjournalisterna på presskonferensen före mötet. Underförstått: Varför åker oppositionsledaren inte till regioner med fler väljare under den viktiga valspurten?

”Det är därför att här har jag och Socialdemokraterna våra trognaste anhängare”, replikerade Palme. 

Det märktes på mötet i den fullsatta sporthallen under kvällen. Palme var på hemmaplan. Han fick stående ovationer både före och efter sitt tal. Varje elak formulering om den borgerliga regeringen möttes med skratt och applåder. 

Palme raljerade emellertid inte bara med borgarna. Han beskrev också det egna partiets egna förslag och idéer – handlingsprogrammet ”Framtid för Sverige” och arbetarrörelsens utvecklingsplan för Norrbotten.

”En socialdemokratisk regering kommer att genomföra utvecklingsplanen för Norrbotten. Basindustriernas ska utvecklas, inte avvecklas”, lovade Palme.

En annan som var på plats i sporthallen denna måndagkväll för 40 år sedan var den unga SSU:aren Tord Wiklund (numera fackligt aktiv i Kommunal i Kiruna). Han hade med sig en kassettbandspelare och spelade in Palmes tal.

För några år sedan fick Tord Wiklund hjälp med att digitalisera innehållet på det gamla kassettbandet. Resultatet blev riktigt bra. 

Det finns ett litet ”blurp” efter ungefär 48 minuter och efter 42 minuter tvingas Wiklund vända på kassetten för att kunna fortsätta inspelningen. Men i övrigt är det inga problem med att ta del av innehållet och budskapet.

För egen del tycker jag det är kul att återuppleva en Palme i retorisk högform och S-ledarens starka tal till norrbottningarna. Uppenbarligen gick budskapet även hem i stugorna. I valet 1982 röstade nästan 59 procent av norrbottningarna på Socialdemokraterna!

Människor såg att Palme och Socialdemokraterna hade en politik för att lyfta Norrbotten ur den då mycket djupa krisen. 1982 var ju Norrbotten ett län som präglades av massarbetslöshet och att basindustrierna stod på ruinens brant. Men genom insatserna i utvecklingsplanen, som partiet i regeringsställning omvandlade till den stora Norrbottenspropositionen i mars 1983, pekade Socialdemokraterna ut vägen till en annan och bättre framtid för landets nordligaste län. 

Idag kan vi också konstatera att läget är ett annat. Arbetslösheten är låg och i regionen pågår nu en nyindustrialisering av enorma mått.

Stort tack till Tord Wiklund som såg till att föreviga talet och ett viktigt stycke historia. Tack även till Norrmedias Klas Hallvarez som bildsatt talet i filmklippet. 

Det är väl värt en lyssning och att kolla på även under valrörelsen 2022.

Ämnen du kan följa