Ett parti för både stad och land

1 maj-mötena i Norrbotten samlade ungefär 3 000 personer.

Under 1 maj-mötet i Arjeplog passade NSD:s Olov Abrahamsson på att göra reklam för boken ”2071 - På spaning efter socialdemokratins framtid”.

Under 1 maj-mötet i Arjeplog passade NSD:s Olov Abrahamsson på att göra reklam för boken ”2071 - På spaning efter socialdemokratins framtid”.

Foto: Ann-Christine Holmgren

Ledarbloggen2022-05-02 14:27

Min biltur under 1 maj är en påminnelse om att Norrbotten är ett stort län. Bilturen Luleå-Arvidsjaur-Arjeplog t o r uppgick till sammanlagt 48 mil. Men denna långa resa är även ett viktigt memento om att socialdemokratin är representerad i alla delar av denna vidsträckta region, en fjärdedel av Sveriges yta. 

I Arvidsjaur samlades ungefär 70 personer i Medborgarhuset för att käka palt och lyssna på talen. I Arjeplog kom omkring 20 personer till ABF-huset för att delta i 1 maj-mötet.

Sammanlagt samlades omkring 3 000 personer på 1 maj-mötena i länets 14 kommuner.

Antagligen är denna folkliga förankring runtom i Norrbotten och Sverige också en av förklaringarna till det socialdemokratiska partiets historiska styrka. Partiet finns i både stad och land, såväl i större städer som mindre landsbygds- och glesbygdskommuner. Det har kontaktytor med den svenska vardagen och verkligheten som inget annat parti.

De politiska motståndarna beskriver (som alltid) socialdemokratin som hopplöst passé. Men det ser faktiskt inte så illa ut inför höstens val. Partiet är allt annat än uträknat. 

Socialdemokratin är alltjämt det största partiet i opinionsmätningarna. Och partiledaren Magdalena Andersson åtnjuter dessutom exceptionellt höga personliga förtroendesiffror. 

Partiets folkrörelsebas runtom i Sverige tycks fortfarande väga tungt och kommer sannolikt att spela större roll för valutgången än Ebba Buschs alltmer högljudda utspel för att försöka vinna väljare.