En urstark finansminister presenterar en urstark budget

Svensk ekonomi står sig mycket väl i en internationell jämförelse.

Under måndagen är det dags för finansminister Magdalena Andersson att lämna regeringens budgetproposition till riksdagen. Kl 13:00 väntar debatt med oppositionens företrädare.

Under måndagen är det dags för finansminister Magdalena Andersson att lämna regeringens budgetproposition till riksdagen. Kl 13:00 väntar debatt med oppositionens företrädare.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Ledarbloggen2021-09-20 06:31

NSD:s ledarsida 15 april skrev jag om resultaten efter sju år med Magdalena Andersson som finansminister. Jag konstaterade att Sverige hör till de länder som klarat ekonomin bäst under coronakrisen och att Magdalena Andersson blir en av socialdemokratins största tillgångar under valåret 2022.

Det har inte funnits anledning att revidera den uppfattningen sedan dess. Magdalena Andersson fortsätter att ha ordning och reda i statsbugeten. 

Trots alla krispaket under pandemin förblir Sverige ett av de EU-länder som har absolut bäst offentliga finanser. Finansministrar i stora EU-länder som Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien torde se med avund på den relativt låga statsskulden i Sverige och med viss beundran på sin kvinnliga ministerkollega i Norden.

Det goda ekonomiska läget innebär även att Magdalena Andersson idag kan presentera en reform- och framtidsinriktad budget för 2022. Det finns goda möjligheter att satsa för att stärka tryggheten för vanligt folk och för att få fart på Sverige efter coronakrisen.

I lördagens ledare pekade jag på en del av det som nu genomförs. Åtta nya miljarder kr för att pressa ned långtidsarbetslösheten. Rejäla höjningar av statsbidragen till vård, skolor och omsorg. En ny trygghetspension för dem slitit ut sig i arbetslivet och närmar sig pensionsåldern. Höjt tak i sjukförsäkringen. 2,5 miljarder kr ytterligare till brottsbekämpningen. Plus en massa annat.

Till detta ska lägga riksdagsbesluten i våras om kraftiga förstärkningar av både forsknings- och infrastrukturpolitiken.

I vanlig ordning kommer Elisabeth Svantesson (M) och andra representanter för gnällbältet i svensk politik att peka finger åt regeringen och vara missnöjda. Men sakligt sett kommer Andersson att stå stark i måndagens budgetdebatt i riksdagen. 

Finansdepartementets siffror och tabeller talar ett tydligt språk. Svensk ekonomi står sig mycket väl i en internationell jämförelse.

                                                                     ***

I en debattartikel i Dagens Nyheter redogör Magdalena Andersson och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) för innehållet i budgeten.