Under 14-17 februari är ledamöterna i Europaparlamentet samlade till sammanträde i Strasbourg. En av de frågor som står på dagordningen under torsdagen är ett förslag för att skydda bland annat vårdpersonal från cancerframkallande ämnen.
Av allt att döma kommer det att finnas ett starkt stöd för initiativet. I slutet av januari ställde sig ett enigt sysselsättningsutskott bakom förslaget, vilket är en fingervisning om hur partigrupperna kommer att rösta under torsdagens parlamentsmöte.
En av dem som gläds åt det nya regelverket är S-ledamoten Heléne Fritzon, som arbetat med frågan sedan hennes partikollega Johan Danielsson utsågs till ny bostadsminister i S-regeringen. Det ligger helt i linje med de socialdemokratiska kraven inför valet till Europaparlamentet 2019.
"Det nya förslaget kommer bland annat att bättre skydda vårdpersonal och sjuksköterskor mot exponering av hälsofarliga mediciner. Det handlar inte minst om mediciner som används vid cancerbehandling. Vi stärker nu upp kraven på information, utbildning och skyddsutrustning", säger Fritzon till Europaportalen.
Europaparlamentets beslut kommer knappast att skapa några stora rubriker. Men det är en viktig delseger i arbetet för att öka tryggheten för arbetstagarna.
Många utsätts för stora risker när de går till jobbet. Arbetsmiljöverkets beräkningar visar att ungefär 500 svenskar dör i arbetsrelaterad cancer varje år.
I Europa dör omkring 100 000 människor varje år på grund av cancer som orsakats av farliga ämnen och mediciner på jobbet. Det är 10 personer i timmen, dygnet runt, varje dag, hela året!
Enbart inom hälso- och sjukvården är nästan 13 miljoner europeiska löntagare exponerade för hälsofarliga medicinska produkter. Det handlar inte minst om cytostatika som används vid cancerbehandling.
Studier visar att personer som jobbar inom sjukvården och hanterar cytostatika har tre gånger så hög sannolikhet att utveckla mer svårartad cancer. Missfallsrisken är dubbelt så stor för sjuksköterskor som exponeras för dessa läkemedel.
Därför är det bra att beslutsfattare både på EU-nivå och i riksdagen driver på för att skärpa reglerna. Det kan rädda tusentals liv varje år.