Det väntar hårt arbete för IF Metall

Nu gäller det att se till att alla nya industriarbetare även organiserar sig fackligt.

Rickard Engström, Luleå, och Tobias Stensson Närvä, Kiruna, valdes som ordinarie ledamot respektive förste ersättare i IF Metalls förbundsstyrelse under förra veckans kongress i Göteborg.

Rickard Engström, Luleå, och Tobias Stensson Närvä, Kiruna, valdes som ordinarie ledamot respektive förste ersättare i IF Metalls förbundsstyrelse under förra veckans kongress i Göteborg.

Foto: IF Metall/NSD Arkiv

Ledarbloggen2022-12-06 09:05

Under förra veckan genomförde IF Metall, LO:s näst största medlemsförbund, sin kongress i Göteborg. 300 ombud, som representerar ungefär 300 000 medlemmar, behandlade 338 motioner och valde ny förbundsstyrelse.

En av dem som fick fortsatt förtroende i förbundsstyrelsen är Rickard Engström, ordförande för IF Metall Norrbotten. Dessutom valdes Tobias Stensson Närvä, ordförande för IF Metall Malmfälten, och Jonas Seppälä, Luleå, till första respektive andra ersättare i förbundsstyrelsen. Krister Englund, Luleå, utsågs till ledamot i centrala lönekommittén.

Nu väntar ett grannlaga jobb för dem och andra när alla kongressbeslut ska omsättas i praktiken.

Det är vind i seglen för svensk industri för närvarande.

"Över hela landet sker stora industriinvesteringar. 5 000 nya jobb i Skellefteå, 3 000 nya jobb i Göteborg, 1 000 nya jobb i Borlänge… Jag skulle få stå här hela dagen om jag skulle räkna upp alla satsningar", konstaterade IF Metalls ordförande Marie Nilsson i ett tal på kongressen.

Men det gäller också att se till att alla dessa nya industriarbetare går med i facket.

"Det är en historisk utmaning för oss att se till att alla nyanställda i den gröna industrin blir medlemmar – och att organisera nya arbetsplatser fackligt. Överallt ska det finnas någon från oss som tar emot", sa Nilsson.

Sverige har alltjämt en stark fackföreningsrörelse. I jämförelse med andra länder har Sverige en hög facklig organisationsgrad. Men organisationsgraden har gått nedåt. 

Toppåret 1993 var hela 85 procent av löntagarna i Sverige med i facket. Första kvartalet 2021 var siffran nere i 70 procent.

Dessutom finns en växande skillnad mellan arbetare och tjänstemän. Bland arbetare var 63 procent fackligt anslutna och bland tjänstemän 74 procent under första kvartalet 2021. 

Därför gäller det verkligen för IF Metall och andra LO-förbund att ligga i och tala om meningen med föreningen. Det går inte att lita på gamla meriter. 

IF Metalls agerande på Northvolt i Skellefteå är ett exempel på hur det kan och bör fungera. Där är IF Metall med redan när de nyanställda får sin introduktion. Redan dag två på jobbet berättar förbundet om vikten av facklig organisering och skriver in alla som vill direkt.

Så offensiva och framåt måste IF Metall och andra fackförbund vara även på andra arbetsplatser.