Det blev en del framträdanden i SR även under 2022

Paneldiskussionerna säger en del om vilka frågor som varit på tapeten under året.

NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson och andra opinionsbildare förekommer inte sällan i paneldiskussioner både här och där.

NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson och andra opinionsbildare förekommer inte sällan i paneldiskussioner både här och där.

Foto: Aftonbladet/Montage

Ledarbloggen2022-12-30 08:01

Det blev ett antal framträdande i Sveriges Radio även under 2022. Plus en kort medverkan i SVT:s "Politikbyrån". 

Paneldiskussionerna säger en del om vilka frågor som varit på tapeten under det gångna året.

16 januari var det dags för 2022 års första panelinsats i P1:s "Godmorgon världen". Jag, Anna Dahlberg, Expressen, och Zina Al-Dewany, Aftonbladet, diskuterade bland annat elpriserna och försvarspolitiken.

1 februari speglade Studio Ett i Sveriges Radio diskussionen om gruvplanerna i Kallak. Jag och Luleåbiskopen Åsa Nyström gav vår respektive syn på saker och ting.

20 februari utgjordes panelen i "Godmorgon världen" av mig, Maria Ludvigsson, Svenska Dagbladet, och Susanne Nyström, Dagens Nyheter: Friskolornas kösystem och urvalsprinciper var ett av diskussionensämnena.

3 april samtalade jag, Anna Dahlberg, Expressen, och Jonna Sima, Aftonbladet om situationen för unga på bostadsmarknaden plus en del annat i "Godmorgon världen".  

13 april porträtterades dåvarande försvarsministern, tillika tidigare NSD-medarbetaren, Peter Hultqvist i SVT:s Politikbyrån. Jag var en av de som medverkade i programmet.

9 maj stod Nato på dagordningen i Studio Ett. Jag, Tove Lifvendahl, Svenska Dagbladet, samt Leonidas Aretakis, Flamman, analyserade läget samt debatterade Sveriges och socialdemokratins förhållande till Nato. 

12 maj gav Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin besked om att de vill att deras land ansöker om medlemskap i Nato. Jag fick kommentera det finska beslutet och betydelsen för Sverige i P4 Norrbotten. 

15 maj var jag, Kajsa Kettil, Borås Tidning, och PJ Anders Linder, Axess, panelister i "Godmorgon, världen". Det blev tal om Nato, upploppen som förekom på flera håll i Sverige under påskhelgen samt Sveriges Radios trovärdighet som nyhetskälla.

10 juli var det dags för en ny paneldiskussion i "Godmorgon, världen". Jag, Linnea Dubois, Svenska Dagbladet, och Bawar Ismail, Göteborgsposten, diskuterade utspelen under Almedalsveckan om skolpolitiken, skatterna samt frågan om kemisk kastrering.

9 augusti genomförde P1 sin partiledarintervju med statsminister Magdalena Andersson (S). Efter utfrågningen fick jag och Frida Park från den kristna tidningen Dagen recensera hennes insats.

16 augusti det KD-ledaren Ebba Buschs tur att stå till svars i P1:s partiledarutfrågning. Även denna gång var det jag och Frida Park, Dagen, som betygsatte och kommenterade.

18 september – en vecka efter valet – fick jag, Tove Lifvendahl, Svenska Dagbladet, och Susanne Nyström, Dagens Nyheter, förtroendet att analysera det nya politiska landskapet, regeringsförhandlingarna och Annie Lööfs avgångsbesked i "God morgon, världen!".

14 oktober stod det så kallade Tidöavtalet (uppgörelsen mellan M, KD, SD och L) i fokus hos Studio Ett. Jag, Martin Tunström, Barometern, samt Arvid Hallén, den konservativa tankesmedjan Oikos, fick ge vår syn på innehållet i denna oktoberkompromiss. 

18 oktober fick jag och Daniel Persson, politisk redaktör hos Norrbottens-Kuriren (ob M), recensera den nya regeringen i ett inslag hos P4 Norrbotten. Vi var rörande överens om att det är en stor och allvarlig brist att det saknas norrländska representanter bland Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas statsråd.

30 oktober utgjorde jag Linda Jerneck, Expressen, och Tove Lifvendahl, Svenska Dagbladet, panelen i P1:s "God morgon, världen". Det handlade bland annat om det nya elprisstödet, den stundande lönerörelsen och skrotandet av den feministiska utrikespolitiken. 

Juldagen, söndag 25 december, var det dags för årets sista framträdande i panelen i "God morgon, världen". Jag, Anna Dahlberg, Expressen, och Leonidas Aretakis, Flamman, diskuterade visitationszoner, kärnkraften och regeringens julklappar till svenska folket.

Tack till alla som lyssnat och som läst NSD:s ledarsida under det gångna året. 

13 april porträtterades försvarsminister Peter Hultqvist i SVT:s Politikbyrån. NSD:s Olov Abrahamsson var en av de som medverkade i programmet.
13 april porträtterades försvarsminister Peter Hultqvist i SVT:s Politikbyrån. NSD:s Olov Abrahamsson var en av de som medverkade i programmet.