Be(S)kedet 2: Rymdbasen Esrange är högprioriterad

Ledarbloggen fick ett snack med rymdminister Matilda Ernkrans under S-kongressen i Göteborg.

Matilda Ernkrans, minister med ansvar för forskning och högre utbildning, gav besked om hur hon ser på framtiden vid rymdbasen Esrange i Kiruna samt Luleå tekniska universitet. Kolla videoklippet i Ledarbloggen.

Matilda Ernkrans, minister med ansvar för forskning och högre utbildning, gav besked om hur hon ser på framtiden vid rymdbasen Esrange i Kiruna samt Luleå tekniska universitet. Kolla videoklippet i Ledarbloggen.

Foto: Olov Abrahamsson

Ledarbloggen2021-11-04 10:12

Under torsdagsmorgonen träffade jag Matilda Ernkrans (minister med ansvar för högre utbildning, forskning och rymdfrågor) på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Hon beskrev hur regeringen nu satsar för att Sverige ska vara en ledande rymdnation, vilket bland annat innebär stora investeringar vid rymdbasen Esrange i Kiruna (se videoklippet).

"Inom hoppas jag också att kunna ta emot en utredning om en ny modern rymdlag och det är något som jag vet att man väntar på även vid Esrange", sa Ernkrans.

Det är välkomna besked för Kiruna men också Sverige i sin helhet. Det finns växande behov av rymdverksamhet i världen och Europa.

Företag och allmänhet behöver satelliter för väderprognoser, kommunikationer och navigering. Forskning baserad på satellitdata om tillståndet på jorden, i haven och i atmosfären blir allt viktigare för att förstå och hantera de globala miljö- och klimatutmaningarna.

Därför är det bra att Sverige och Norrbotten ligger i framkant. Innovations- och forskningsförmågan vid Esrange medverkar till att skapa nya jobb, internationell konkurrenskraft och regional utveckling.

Jag passade även på att fråga Ernkrans om vilka insatser som görs för Luleå tekniska universitet (LTU) i statsbudgeten för 2022. Hon pekade bland annat på tillskottet av forskningspengar och att den S-ledda regeringen sedan 2015 har skapat 1 200 nya utbildningsplatser vid LTU.

Som Ernkrans framhåller i intervjun är det viktigt icke minst för den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige, vilket är en helt riktig bedömning. Omställningen i LKAB, Hybrit, H2 Green Steel, Northvolt i Skellefteå och andra framtidsprojekt innebär kraftigt växande behov av välutbildad arbetskraft. Därför gäller det att LTU och andra utbildningsanordnare är med i matchen och drar sina strån till stacken.

Men utbildningspolitiken är central också av många andra skäl. Den är fundamental för hela samhällsbygget.

"Land ska med bildning byggas", sa Stefan Löfven när Socialdemokraterna kongressade i Örebro 2019, vilket är ett bra socialdemokratiskt motto inför framtiden.

Det är en paroll som dessutom fungerar som riktmärke på en rad samhällsområden. Om Sverige ska klara kvaliteten i vård och omsorg så krävs välutbildade arbetskraft. Om det ska bli fler poliser och ökad trygghet så gäller det att fortsätta satsa på Polishögskolan. För att minska långtidsarbetslösheten och stärka integrationen så behövs komvux, folkhögskolor och arbetsmarknadsutbildningar. Och när arbetsuppgifter i näringslivet försvinner eller förändras så krävs kompetensutveckling, vidareutbildning och möjligheter till omskolning. 

Utbildning är inte allt, men det är en avgörande ingrediens i arbetet för att stärka såväl människor som enskilda regioner och Sverige som nation. Matilda Ernkrans är inte det mest kända statsrådet men hon har definitivt en nyckelroll i det socialdemokratiska reformarbetet.