Jag har fått ett pressmeddelande från Arbetarnas kulturhistoriska sällskap. Det påminner om att det idag, måndag 14 mars 2022, är prick 100 år sedan arbetarrörelseagitatorn August Palm gick bort.
För att hedra hans minne genomförs en samling vid Ture Johanssons skulptur som står utanför LO-borgen på Norra Bantorget i Stockholm kl 14:30. Mirja Räihä, ordförande för LO-distriktet i Stockholms län, talar.
August Palm brukar beskrivas som den som introducerade socialdemokratins idéer i Sverige. När han utbildade sig till skräddare genomförde han som ung en gesällvandring på kontinenten 1867-1877. Där kom han i kontakt med det då nybildade SPD, Sozialdemokratische Partei Deutschland. Han gillade vad han såg, inspirerades och tog med sig idéerna tillbaka till Sverige.
6 november 1881 höll han ett tal i Malmö med rubriken "Hvad vil Sosial-Demokraterna?". Det brukar beskrivas som startskottet för socialdemokratin och organiseringen av arbetarrörelsen i Sverige. 19-22 april 1889 deltog Palm även i bildandet av Sveriges socialdemokratiska arbetareparti vid en konstituerande kongress på Tunnelgatan 12 i Stockholm.
Med tiden kom han på kant med blivande S-ledaren Hjalmar Branting och många andra i det nya partiet. Bland annat hade August Palm en annan syn än Branting när det gällde samverkan med liberalerna. Hans betydelse som agitator, organisatör och inspiratör under socialdemokratins första decennium kan dock inte överskattas.
Det är också fascinerande och tankeväckande att denna politiska rörelse och dess idéer – 141 år efter Palms tal i Malmö – fortsätter att göra avtryck även i det moderna Sverige. I alla riksdagsval sedan 1917 har Socialdemokraterna varit det största partiet.
Något rätt gjorde Palm uppenbarligen när han drog igång socialdemokratin i Sverige på 1880-talet. Det är en historisk insats som verkligen tål att uppmärksammas denna dag.