Lördag 10 april genomförde Socialdemokraterna i Norrbotten sin distriktskongress i digital form. På dagordningen stod behandlingen av totalt 100 motioner om alltifrån tandvårdspolitik till infrastrukturfrågor.
Vidare tog ombuden ställning till ett nytt sjukvårdspolitiskt program (som uppmärksammades på NSD:s ledarsida 8 april).
Kongressen valde även en ny distriktsstyrelse.
I den nya distriktsstyrelsen ingår som ordinarie ledamöter: Fredrik Lundh Sammeli, Luleå (ordförande), Krister Johansson, Luleå (facklig ledare), Johannes Sundelin, Gällivare (studieorganisatör), Anna Lundberg, Älvsbyn, Niclas Hökfors, Överkalix, Mats Abrahamsson, Arjeplog, Helena Stenberg, Piteå, Sven Holmqvist, Jokkmokk, Nina Waara, Haparanda, Ulrica Hammarström, Pajala, Beatrice Öman, Boden, Fredrik Hansson, Luleå, Viktoria Wikström, Kalix, Mats Taaveniku, Kiruna samt Bente Moen Åkerlund, Övertorneå.
Till suppleanter (ersättare) i den nya styrelsen valdes: Kenneth Lindmark, Arvidsjaur, Therese Olofsson, Kiruna, Claes Nordmark, Boden, Birgitta Siljelöf, Jokkmokk och Anders Lundkvist, Piteå.
Vid distriktskongressen framförde dessutom dåvarande energiministern Anders Ygeman (S) en hälsning från den socialdemokratiska partistyrelsen till ombuden.
"Nyckeln för att klara klimatutmaningen och kunna bygga Sverige grönare är elektrifieringen", sa Ygeman bland annat.
Han noterade särskilt det som sker i norra Sverige i form av grön nyindustrialisering – Hybrit, H2 Green Stel, Northvolt och andra projekt som tar sikte på att minska koldioxidutsläppen.
"Om vi ska klara allt det behöver vi emellertid både öka elproduktionen kraftigt och investera i bättre överföringskapacitet. De kommande åren kommer vi därför att tredubbla utbyggnaden av elledningar i Sverige", sa Ygeman bland annat.
Förhoppningsvis kan denna elektrifieringsstrategi utformas i bred politisk enighet i riksdagen. Som jag påpekade i en ledare i NSD 18 mars så är det viktigt att både hushåll och industrier vet att det finns en långsiktighet och stabilitet i energipolitiken när de ska göra sina investeringar.
Investerarna måste känna sig trygga i att spelreglerna sträcker sig längre än riksdagens fyraåriga mandatperioder och att kalkylerna inte riskerar att spricka på grund av eventuella regeringsskiften.
Därför vore det olyckligt om energipolitiken görs till en stor och uppslitande stridsfråga mellan regeringsalternativen i valrörelsen 2022. Både socialdemokrater och moderater borde se värdet av att det finns en bred parlamentarisk överenskommelse om energipolitiken.