Det är skönt att vara schysst

Krönika/Eva Nordmark2008-08-28 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Planen var lika genial som den var enkel. Men för att genomföra den krävdes en sammansvärjning av några få nyckelpersoner inom organisationen. Anne-Maj och Birgitha visste att de behövde vaktmästarens hjälp för att lyckas. Men skulle de kunna lita på honom?
Det låter som en synopsis till en politisk thriller. Men det är det inte. Istället var det så här det gick till när en kollega till mig, inom SKTF, och kanslichefen på Mösterås kommun, i hemlighet, introducerade rättvisemärkt kaffe till de anställda.

Att det genomfördes i hemlighet resulterade i att de anställda drack rättvisemärkt kaffe under flera månader - utan vetskap om det. Anne-Maj och Birgitha var rädda att folk inte skulle uppskatta en förändring och säga att kaffet inte smaka lika bra som det gamla.
När deras lilla kaffekupp väl avslöjades av en lokaltidning var de beredda på kritik. Men den uteblev. Istället var det många som sa att de faktiskt känt att kaffet varit lite godare under den senaste tiden.

En enkel handling som att byta ut sitt vanliga jobbkaffe mot rättvisemärkt dito är ett bra sätt att på arbetstid värna om mänskliga rättigheter. Vi lever i en global värld. Och jag är tacksam för att jag har haft tur att födas i ett land som Sverige.
Nu känner jag ett ansvar att kämpa för att människor som lever under sämre förhållanden får det bättre. Om situationen varit den omvända hade jag gärna sett att de tagit den kampen för min skull. Svårare än så är det inte.

Och jag är inte ensam om att tycka att det är ganska skönt att vara lite schyst. Nio av tio kommunpolitiker vill, enligt en undersökning från föreningen Rättvisemärkt, ställa etiska krav i upphandlingar. Dessutom vill allt fler orter ta steget fullt ut och bli en Fairtrade City.
I dag finns det tio stycken Fairtrade Cities i Sverige. Malmö, Munkfors, Lund, Örebro, Norrköping, Karlstad, Alingsås, Gnosjö, Vänersborg, Ronneby och Borås. Flera andra kommuner undersöker möjligheterna att bli en Fairtrade City, däribland Härnösand, Västerås, Växjö, Umeå och Linköping. Jag undrar hur det ser ut i din hemkommun?

SKTF kallar sig för en Fair Union. Det betyder bland annat vi vill göra affärer med företag som har kollektivavtal men det innebär också att vi väljer produkter och tjänster som tar miljömässig och etisk hänsyn. Vi placerar vårt kapital i verksamheter som respekterar mänskliga rättigheter.
På något sätt är Fair Union ett sätt för oss inom fackförbunden att visa att vi lever som vi lär. Vi omsätter vår ideologi i konkret handling.

På mitt jobb dricker vi också Rättvisemärkt kaffe. Jag brukar kalla det för feel good-kaffe. För det smakar inte bara bra. Man mår bra av det också.