Tillgången till rent vatten är en helt avgörande faktor för människors hälsa och vår livsmiljö. Och på det området tillhör Sverige och övriga nordiska länder den absoluta världseliten.
Utbyggnaden av VA-näten, som gjordes under främst 1950- och 1960-talen, har gett fantastiska resultat och gör att det numera framstår som en självklarhet att kunna spola upp ett glas med rent dricksvatten dygnet runt i princip var som helst i Sverige.
För stora delar av världen är detta bara en önskedröm. Många människor tvingas fortfarande hämta sitt vatten från förorenade brunnar, floder och strömmar. 771 miljoner människor saknar rent vatten, enligt biståndsorganisationen Wateraid.
Nu gäller emellertid att vårda de historiska framgångar i Sverige. Det finns ett stort behov av att renovera och ta hand om de gamla näten samtidigt som det behövs en utbyggnad i nya expanderande bostadsområden.
Till detta ska läggas ökade miljökrav och exempelvis att det behövs insatser för att rena vatten från exempelvis läkemedelsrester.
I slutet av maj släppte Svenskt Vatten sin årliga vattenrapport. Den visar att det redan satsas enorma belopp på VA i kommunerna – ungefär 21 miljarder kronor per år.
Men behoven är större. Enligt rapportförfattarna skulle det behöva investeras hela 31 miljarder varje år för att klara vatten och avlopp i vårt avlånga land. Med andra ord finns det en årlig underhållsskuld på hela 10 miljarder kr per år.
Det är också skälet till att Svenskt Vatten uppmanar regeringen att ta initiativ och agera. Det räcker inte med att överlåta ansvaret till 290 kommuner.
"Samordning, resursfördelning och infrastruktur behöver hanteras på nationell nivå ... Annars riskerar vi att få en vattensituation med allvarliga konsekvenser för ekonomi, välfärd, miljö och inte minst invånarna själva", skriver organisationen.
Om det blir brist på vatten kommer det helt enkelt att drabba både folk och företag. Industrin använder vatten bland annat för kylning och rening – och om det blir problem med vattenförsörjningen, samtidigt som VA-avgifterna stiger kraftigt, så kommer det att påverka konkurrenskraften och jobben.
Därför är det ett nationellt intresse att det tas fram en samlad vattenpolitik för att säkerställa den framtida vattenförsörjningen.
Rent vatten går inte att ta för givet. Om samhället fortsätter att bygga upp en underhållsskuld på mångmiljardbelopp varje år så kommer vattenbrist att bli ett problem även i ett välfärdsland som Sverige.