Den tionde oktober uppmärksammar vi världsdagen för psykisk hälsa. Temat för i år är psykisk hälsa på arbetsplatsen.
I vardagen så är det inte särskilt många som stannar upp och funderar hur vår psykiska hälsa egentligen är och hur den kan påverka vår arbetsförmåga.
Det är sällan vi reflekterar över att vår psykiska arbetsmiljö är minst lika viktig som den fysiska och hur vår psykiska hälsa påverkar oss fysiskt. Att ha en trygg och bra arbetsmiljö kan skydda vår psykiska hälsa.
Det finns olika faktorer som kan påverka psykiska hälsan, privata faktorer som att gå igenom en kris, skilsmässa, bekymmer och problem som kan leda till att man påverkas av det i sitt arbete.
På jobbet kan det finnas grupperingar och konflikter som påverkar arbetsgruppen negativt.
Något som är positivt är att många arbetsgivare har fångat upp behovet av att se över hälsan bland medarbetarna.
Bland annat att erbjuda utbildningar som exempelvis konflikthantering och att satsa på träning, som inte bara påverkar oss positivt fysiskt, utan även psykiskt, är ett steg i en bra riktning.
Vi behöver komma längre än så.
Att börja med att informera om och upplysa den psykiska arbetsmiljön kommer alltid vara otroligt viktigt. Kränkningar, mobbning, utfrysning, hot och våld, otrygghet ska inte förekomma på en bra arbetsplats.
Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är otroligt viktigt, för vi ska ha det bra på jobbet.
Att gå till jobbet med en klump i magen är aldrig ett bra tecken.
Vi behöver bli betydligt bättre på att prata med varandra om obekväma saker. Det är inte meningen att vi ska må dåligt, varken i vardagen eller på arbetet.
Mår du inte bra? Det finns hjälp att få. Har du en kollega som inte mår bra, uppmärksamma det.
Det är viktigt att ha civilkurage och våga ta upp problem på arbetsplatsen - att visa tydligt och klart att det inte är ok och lyfta upp frågan till chefen för att få ett stopp på det.
Om man inte tar tag i saker och ting från början så fortsätter problemen bara och det blir större än vad det hade behövt vara.
En bra kommunikation mellan chef och arbetstagarna är en stor styrka. Respons från chefen är viktigt för att arbetstagarna ska våga träda fram och ta upp problemen.
Som medarbetare bör man rannsaka sig själva, vara vakna och se orsakerna till en dålig arbetsmiljö.
Kollegor som baktalar andra, triggar igång saker, gräver gropar och skapar problem är stora orsaker. Att vara delaktig i det är att orsaka dåligt mående hos sina kollegor, att lyssna är att vara delaktig.
Vi behöver komma ifrån tystnadskulturen som finns ute på arbetsplatserna.Vi är alla ansvariga, vi behöver vara mån och rädd om varandra, stödja och hjälpa varandra.
Vi behöver prata mer om hur små gester kan påverka andra.
Underskatta aldrig det du ser som en liten handling, för det du ser som litet kan rädda någon annan.
Du är viktig, du behövs. Glöm inte det.