Extra ledighet innebär för många välförtjänt vila och kanske några timmar ute i solen. För andra betyder ledighet istället att timmarna med sin förövare blir fler, att risken för övergrepp och misshandel ökar. Det kan dessutom ske i det egna hemmet, det som ska vara ens trygga plats på jorden.
Förekommer det alkohol plussas riskfaktorerna på.
Psykisk och fysiskt våld förekommer i alla samhällsklasser, det går inte att se på ytan vem som drabbas.
Forskning visar att kvinnor i jämförelse med män oftare utsätts för grovt, upprepat och kontrollerade våld från en partner. För kvinnor är hemmet den farligaste platsen och mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem. Något vi måste jobba mot tillsammans.
På ett plan kan vi alla bidra till en bättre samhällsutveckling: Våga fråga din kollega efter ledigheten hur hon haft det om du är orolig. Ser du någon med skador: fråga vad som hänt.
Är barnets kompis extra orolig inför eller efter en ledighet – fråga. Prata. Kanske får du inget svar, kanske är allt ok, eller kanske blir du medmänniskan som kan hjälpa en annan människa i en svår situation.
Kvinnan som misshandlades av den norrbottniska artisten i februari i februari fick hjälp av sin granne. Hen öppnade dörren när hon i panik ringde på under natten, släppte in henne för skydd. Utan civilkurage hos människor är vi inget anständigt samhälle
Enligt Brå anmäldes 38 700 fall av misshandel mot kvinnor av närstående person år 2021. Mörkertalet är dessutom stort. Många kvinnor som blir misshandlade av sin partner anmäler nämligen aldrig.
Orsakerna är givetvis flera, en anledning kan vara banden till förövaren. Kvinnan kanske har barn med sin förövare, eller är ekonomiskt beroende av honom. Män tjänar som bekant mer än kvinnor. Kvinnan kanske älskar sin förövare och tror på löften om förändring.
Kanske törs hon helt enkelt inte lämna för att våldet då riskerar att accelerera. Kanske är hon rädd för sitt liv. Mannen kan också utöva makt genom att hota att han ska ta sitt eget liv om hon går.
Det är inte heller ovanligt att mannen hotar att ta barnen ifrån kvinnan, eller skada hennes husdjur.
Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid är en uppskattning att bara en fjärdedel av våldet anmäls. En fjärdedel. För att få fler kvinnor att anmäla måste frågan ständigt vara på agendan – det vi pratar, debatterar, skriver och sätter ljuset på kan vi nämligen förändra på sikt. Kunskap och medvetenhet är makt.
Tystar rösterna kan våldet växa i skuggorna.
Norrbottniska medier och även riksmedier har under veckan rapporterat om domen mot den norrbottniska artisten.
Det blev villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst som straff för att han tidigare i år misshandlat sin sambo i deras gemensamma lägenhet i Stockholm.
Mannen döms mot sitt nekande, men har enligt tingsrätten inte kunnat ge trovärdig förklaring till sambons dokumenterande skador.
Att artisten nu kommer bli paria hos aktörer inom musikbranschen och hos sin tidigare publik är ett troligt scenario.
Det är gärningsmannen själv som genom sitt agerande får bära konsekvenserna för sina handlingar, både juridiskt och socialt. Det finns inget som är konsekventneutralt.
Sympatierna och tankarna går istället till brottsoffret som blivit misshandlad i sitt eget hem av en person som hon tyckt om.
Domen mot den norrbottniska artisten är viktig, även om man naturligtvis kan ha synpunkter på straffens längd för misshandel. Men att mannen ändå döms är förmodligen någon form av upprättelse för kvinnan på det personliga planet men också en signal från samhället till andra kvinnor.
Varje fällande dom mot män som misshandlat sina flickvänner/sambos/ fruar kan ge andra kvinnor mod samt kraft att anmäla sin förövare. Ge tilltro till rättssystemet. Att det går att anmäla. Att det går att bli trodd och att gärningsmannen kan bli fälld.
Vi vet att rättssystemet har brister – men det är ändå dit en som offer måste vända sig. Och med tanke på mörkertalet är det tyvärr alltför få som anmäler.
Om du som läser detta har varit eller är utsatt för misshandel i hemmet av din närstående så ska du veta att det finns hjälp att få.
Våga berätta. Ingen har rätt att slå någon annan. Exakt alla människor har rätt till ett liv fritt från psykisk och fysisk misshandel. Det gäller också dig.