Tuff situation för de anställda

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skriver krönikor i NSD. Den här gången handlar det om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skriver krönikor i NSD. Den här gången handlar det om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skriver krönikor i NSD. Den här gången handlar det om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2019-11-06 03:33
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill börja med att tacka för alla fina hälsningar jag fått från så många norrbottningar i samband med att jag utsågs till arbetsmarknadsminister för drygt åtta veckor sedan. Det har varit överväldigande med så många glada hejarop och lyckönskningar! Tack också för det fina förtroendet att fortsätta som krönikör i NSD!

En av de viktigaste frågorna som ligger på mitt bord är reformeringen av arbetsförmedlingen. För mig och regeringen är det av högsta prioritet att reformeringen sker ordnat och att slutresultatet blir en myndighet som är bättre anpassad för framtidens arbetsmarknad. Arbetsgivare ska hitta den kompetens de behöver för att utveckla sina verksamheter och arbetssökande ska hitta nya jobb, oavsett om de är arbetslösa eller vill gå vidare till ett nytt arbete.

Just nu är det en tuff situation för de anställda på Arbetsförmedlingen. Att riksdagen röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 har inneburit drastiska besparingar och varsel samtidigt som reformen ska genomföras. Jag har redan hunnit besöka flera arbetsförmedlingskontor i landet och varje gång imponerats av personalens lojalitet, professionalitet och engagemang. De anställda behöver nu stabila förutsättningar för att göra sitt arbete.

Som norrbottning har jag alltid med mig betydelsen av att statlig service finns i hela landet. Det gäller också för arbetsmarknadspolitiken, både nu och i framtiden. Staten har genom Arbetsförmedlingen ansvaret för att arbetslösa som har behov av stöd för att komma i arbete ska få detta, oavsett var i landet man bor. Reformen innebär att ett system med fristående aktörer som erbjuder tjänster skapas över hela landet. Fram till dess att fristående aktörer har etablerat sig i hela landet ska Arbetsförmedlingen kunna fortsätta erbjuda tjänster i egen regi.

I veckan har jag också meddelat att regeringen snart tillsätter en utredning för att gå till botten med kommunernas förutsättningar att vara leverantörer åt Arbetsförmedlingen. Kommuner har redan idag en stor betydelse för människors väg ur arbetslöshet, bland annat genom sitt ansvar för vuxenutbildningen. Många kommuner har utöver detta uttryckt intresse för att bli leverantörer i det nya systemet. Det skulle kunna vara ytterligare ett sätt att säkerställa service i hela landet.

En väl fungerande arbetsmarknadspolitik är avgörande för svensk omställningsförmåga, konkurrenskraft och välstånd i hela landet.