Vill du ha mer spänning i tillvaron? I så fall tycker jag att du ska söka ett jobb där du aldrig vet hur morgondagen ser ut. Där ditt schema plötsligt kan kastas om, bokade semesterperioder försvinner och kvällspass blir dagpass.
Drömmer du om att hitta nödlösningar för när barnen ska hämtas, aktiviteter bokas om eller resor ställas in? Möjligheterna finns där, på våra äldreboenden, LSS-boenden och sjukhus.
Just nu duggar rapporterna tätt om arbetsgivare som misslyckas med sitt uppdrag att leda arbetet i välfärden. Spännande, eller hur var det nu?
Ibland får jag känslan av att arbetsgivarna ser den ”spänning” de utsätter sina medarbetare för som något positivt, eller i alla fall nödvändigt.
”Vi bedriver en 24-timmars verksamhet på 365 dagar per år. Man kan inte alltid välja när man arbetar” Så svarar HR-chefen på Luleå kommun i en intervju med SVT (18/2) på frågan hur Luleå kommun arbetar med schemasystemet Timecare.
Hur systemet använts har kritiserats runt om i landet – det skapar ohållbara arbetstider för de anställda och minskar möjligheterna till inflytande. Men i Luleå kommun finns inga planer på ändra rutinerna och börja lyssna på personalen.
Timecare bygger på att schemaförslag skickas till en central schemagrupp som inte har kontakt med arbetsgruppen som ska utföra jobbet.
Det går helt emot all den forskning som finns, som i stället fokuserar på vikten av att personalen är delaktig i planeringen av verksamheten. Hade det varit upp till mig hade det här systemet aldrig sett dagens ljus. Men det är inte för sent att tänka om.
Jag skulle vilja vända på det HR-chefen på Luleå kommun säger och med bestämdhet hävda att välfärden – just för att den måste fungera dygnets alla timmar – behöver en tryggare och bättre bemanning.
Det finns många andra viktiga verksamheter i Sverige som måste fungera 24/7 som har en helt annan modell för hur man lägger upp bemanningen och får personalen att trivas och vilja arbeta kvar.
Med tanke på vilka viktiga jobb välfärdsarbetarna utför borde deras arbetsvillkor vara de bästa. Så ser det inte ut idag. Och får vi inte ordning på bemanningen nu blir knappast bättre när morgondagens kollegor ska rekryteras.
Om arbetsgivarna ska lyckas höja och stärka kvaliteten i välfärden är det dags att börja locka med en helt annan typ av spänning – en som inte leder till stress och höga sjukskrivningstal, utan som istället möjliggör en utmanande yrkesutveckling, en givande arbetsmiljö och arbeten som går att förena med livet i övrigt.