Strejkrätten är grundlagsskyddad

"Techbolagsanställda i alla länder, förenen eder!", skriver arbetsrättsjuristen och NSD-krönikören Sonia Ericstam.

"Techbolagsanställda i alla länder, förenen eder", skriver arbetsrättsjuristen och NSD-krönikören Sonia Ericstam.

"Techbolagsanställda i alla länder, förenen eder", skriver arbetsrättsjuristen och NSD-krönikören Sonia Ericstam.

Foto: NSD Arkiv

Krönika2023-12-11 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

”Utländska företag ska inte få komma hit och göra hur fan de vill”, säger Olof Sjöström som är medlem i IF Metall och en av de strejkande bilteknikerna på elbilsföretaget Tesla (DN 7/12). 

Att kollektivavtal är grunden för den svenska arbetsmarknadsmodellen är ingenting nytt, men den senaste tidens försök att teckna kollektivavtal med techbolagsjättar som Tesla har gjort kollektivavtal till ett hett samtalsämne.

I Sverige täcks nästan 90 procent av alla anställda av kollektivavtal. Särskilt när det gäller större företag är den sociala normen om kollektivavtal stark. 

Därför är frågan om kollektivavtalstecknande med de största så kallade techbolagen (bolag som levererar varor och tjänster som bygger på tekniska lösningar) principiellt viktig för den svenska modellens framtid. 

Dessa bolag har många anställda och får antas spela en viktig roll på den framtida arbetsmarknaden. Mycket ställs på sin spets även för Tesla eftersom kollektivavtal i Sverige kan leda till liknande krav i andra länder där de bedriver sin verksamhet, exempelvis bevakas den svenska strejken mot företaget nära av fackförbund i Tyskland (Arbetet 15/11).

Att både företag och anställda tjänar på kollektivavtal är kärnan i den svenska modellen. För arbetstagare innebär kollektivavtalet bland annat en ökad trygghet. 

På det ämnet påpekar ekonomiprofessorn Lars Calmfors att om han varit anställd hos Tesla och haft en så pass oberäknelig chef som Elon Musk, hade han velat ha kollektivavtal (DN 2/12).

De ombud som anlitats av Tesla har i inlagor till domstol som prövar frågor kopplade till den uppkomna strejken framställt de arbetsrättsliga stridsåtgärderna som orimliga. Men att stridsåtgärder svider för den som drabbas är liksom själva grejen. Annars vore de inte verksamma. 

De är en fundamental del av den svenska modellen och strejkrätten är grundlagsskyddad.

Det faktum att danska och norska fack nu anslutit sig till sympatiåtgärderna mot Tesla visar på arbetarrörelsens internationella potential.

Karl Marx och Friedrich Engels gamla motto ”Proletärer i alla länder, förenen eder!” har aktualiserats på nytt. De bevingade orden är inskrivna på Marx gravsten. 

I början av 2010-talet tryckte Liberala Ungdomsförbundet tygkassar och affischer med texten ”Marx is dead”. 

Det må vara sant att Marx är död och begraven, men att hans budskap om att arbetares röst blir starkare när de går samman över nationsgränser lever än idag har blivit tydligt i fallet Tesla.