Statlig service handlar om mer än öl och sprit

Det pågår en nedmontering av den statliga servicen på lokal nivå, konstaterar NSD-krönikören Olov Abrahamsson.

Statliga Systembolaget säljer julöl i 450 butiker runtom i landet – en fantastisk service. Även i Bjurholm, landets minsta kommun, finns en butik som är öppen från morgon till kväll sex dagar i veckan året runt. När det gäller andra områden är dock den statliga servicen inte lika välutvecklad

Statliga Systembolaget säljer julöl i 450 butiker runtom i landet – en fantastisk service. Även i Bjurholm, landets minsta kommun, finns en butik som är öppen från morgon till kväll sex dagar i veckan året runt. När det gäller andra områden är dock den statliga servicen inte lika välutvecklad

Foto: Claudio Bresciani / TT

Krönika2024-12-23 00:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Systembolaget är en fantastisk statlig verksamhet. Det finns representerat i hela landet, även i de minsta kommunerna i Norrlands inland. Totalt finns omkring 450 välsorterade butiker i vårt vackra, vidsträckta och glesbefolkade land. 

Personalen är hjälpsam och trevlig. Som kund kan du få tips och råd om vilken dryck som passar bäst till såväl julmaten som nyårssupén. Finns inte varorna i butikshyllorna går det utmärkt att beställa och få dem levererade.

Men statlig service kan rimligen inte handla om bara julöl och middagsvin. Ibland behöver människor också en personlig kontakt som kan ge råd och vägledning om deklarationsblanketter, ansökningar om föräldrapenning, pensionsärenden och annat som kan upplevas som svårt och krångligt.

När det gäller sådant är emellertid den statliga närvaron och servicen inte lika välutbyggd. I stora delar av landet är tvärtom många viktiga statliga verksamheter helt frånvarande, trots att staten borde ha samma förpliktelser och ansvar för människor oavsett var de bor.

Under de S-ledda regeringarna 2014-2022 etablerades visserligen flera nya statliga servicekontor runtom i riket. Bland annat tog tidigare civilministrarna Ardalan Shekarabi (S) och Ida Karkiainen (S) initiativ till att det blev statliga servicecenter i Överkalix, Jokkmokk och Boden. Det gör att det nu finns sammanlagt 147 lokala servicekontor i Sverige. 

Det handlar inte om så många jobb på respektive ort. Men det är viktiga lokala funktioner för att lotsa människor genom den statliga byråkratin, främst när det gäller ärenden hos Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. På en del håll hanterar kontoren även frågor som rör Migrationsverket och utfärdandet av ID-kort.

Tyvärr finns dock fortfarande massor av vita fläckar på kartan. Bland Sveriges 290 kommuner finns många som inte har någon statlig närvaro alls (bortsett då från det allestädes närvarande Systembolaget). 

Till de vita fläckarna hör bland annat fyra norrbottniska kommuner – Kalix, Övertorneå, Arjeplog och Älvsbyn. 

Allvarligt är dessutom att den nya regeringen har övergett ambitionerna att bygga ut den statliga servicen på lokal nivå. Istället driver nya civilministern Erik Slottner (KD) och hans regeringskompisar en politik som går i direkt motsatt riktning. 

I statsbudgeten drar Tidöpartierna (SD, M, KD och L) ned anslaget till Statens servicecenter med 150 miljoner kr till 2027, vilket motsvarar ungefär tio procent av hela summan. Därför talar allt för att vi kommer att få uppleva att det blir färre – inte fler – statliga lokalkontor under de närmaste åren. Faktum är att vart tionde servicecenter riskerar att försvinna.

Detta är en av de konkreta följderna av att Sverige nu har en riksdagsmajoritet som väljer att prioritera sänkta skatter – så mycket som 27 miljarder kr i statsbudgeten för nästa år. Då blir det välfärden och den offentliga servicen som får betala priset. 

Då fortsätter Sverige att vara ett land där det är enklare för folk i Kalix och Övertorneå att få statligt anställdas rekommendationer om julöl än hjälp med sjukpenningen eller träffa en arbetsförmedlare.

Det är illa. Statliga verksamheter – som sköter pensioner, sjukförsäkring, skatter, studiemedel, passärenden, arbetsmarknadsinsatser och annat som har stor betydelse för många människors väl och ve – borde vara tillgängliga och lätta att nå i hela Sverige. 

undefined
I statsbudgeten drar Tidöpartierna (SD, M, KD och L) ned anslaget till de statliga servicekontoren med sammanlagt 150 miljoner kr till 2027. Det innebär i praktiken att vart tionde lokalkontor riskerar att försvinna.